Kremna juha z beluši
Kremna juha z beluši
½ kg belušev
sol
1 l vode
½ l mleka
2 dag sladkorja
5 dag masla
5 dag čebule
3 dag moke
sol
poper
noževa konica muškatnega oreščka
¼ l sladke smetane za kuhanje
rumenjak
žlica sesekljanih peteršiljevih listov
Beluše operi, olupi in jih, če so tanki, poveži v snopke. V lonec nalij pol litra vode. Dodaj sol, mleko in sladkor, zavri in v tej tekočini skuhaj beluše. Nato beluše vzemi ven, tekočino, v kateri so se kuhali, pa prihrani.
Na maslu prepraži sesekljano čebulo, dodaj moko in spraži. Zalij s pol litra mrzle vode in mešaj, dokler ne zavre. Prilij mleko in prihranjeno tekočino, v kateri so se kuhali beluši, ter zavri. Belušem odreži vršičke in jih daj na toplo. Preostale beluše piriraj z juho in začini.<...>