Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kozjanski park do mednarodne nagrade Meline Mercouri

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 11. 2021 / 17:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2021 / 17:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kozjanski park do mednarodne nagrade Meline Mercouri
Pogled na srednjeveški trg Podsreda in Stare svete gore iz razgledišča gradu Podsreda. FOTO: Teo Hrvoje Oršanič/Spletna stran Kozjanski park

Kozjanski park do mednarodne nagrade Meline Mercouri

Kozjanski park bo v ponedeljek, 22. novembra, v Parizu prejel mednarodno nagrado »Melina Mercouri«, ki jo pod okriljem Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) podeljujejo na področju varstva in upravljanja kulturnih krajin. Gre za prvega prejemnika iz Slovenije.

Park je bil izbran med več kot 47 prijavljenimi nominacijami za nagrado kulturne krajine in bo prejel 30.000 dolarjev za nadaljnje delo, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Nagrada je poimenovana po Melini Mercouri, nekdanji grški kulturni ministrici in močni zagovornici integrirane varstvene politike.

Med najpomembnejšimi naravovarstvenimi območji

Podeljevalci so v utemeljitvi zapisali, da v Kozjanskem parku upravljajo z izjemnim območjem v Sloveniji, ki obsega skupaj 314 enot nepremične kulturne dediščine in 66 naravnih vrednot. Najpomembnejši elementi kulturne krajine so travniški sadovnjaki in sadni vrtovi, ki pomembno prispevajo k izjemni biotski raznovrstnosti območja. Visoka stopnja biotske raznovrstnosti uvršča Kozjanski park med najpomembnejša naravovarstvena območja v Sloveniji in Evropi, saj spada večji del parka v omrežje Natura 2000.

 Na poziv za nominacijo za nagrado Melina Mercouri se prijavi približno 50 prijaviteljev iz vsega sveta. Javni zavod Kozjanski park je nominacijo oddal letos spomladi. FOTO: Barbara Ploštajner/Spletna stran Kozjanski park

Priznanje za pravilne odločitve in dejanja 

Kot so zapisali na spletni strani Kozjanskega parka, sta nad prijavo na natečaj bdeli krajinska arhitektka Vesna Zakonjšek in geografinja Barbara Ploštajner, ki sta pripravili tudi vso zahtevano razpisno dokumentacijo. »Nagrado dojemamo kot priznanje, da smo 40 let sestavljali pravilne odločitve, aktivnosti, dejanja, kar so opazili tudi v Parizu na sedežu Unesca,« pravi Zakonjškova ter dodaja, da so v procesu prijavljanja na natečaj intenzivno sodelovali s konservatorko Andrejo Mihelčič Koželj iz Območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Celje.

Gre za drugo nagrado območju Kozjanskega parka v dveh letih. Lani je projekt »Travniški sadovnjaki in krajina« prejel Nagrado Sveta Evrope za krajino. FOTO: Barbara Ploštajner/Spletna stran Kozjanski park

Razpis vsaki dve leti

Mednarodna nagrada »Melina Mercouri« je nastala leta 1995 pod okriljem partnerstva UNESCOVE svetovne dediščine in grške vlade, podeljujejo jo za izjemno delovanje na področju varstva in upravljanja svetovnih kulturnih krajin. UNESCO poziv za nominacijo za nagrado razpisuje vsaki dve leti, letos jo podeljujejo osmič.





Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh