Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kostanjevica v Novi Gorici – spomenik državnega pomena

Objava: 02. 10. 2024 / 09:10
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2024 / 10:19
Kostanjevica v Novi Gorici – spomenik državnega pomena
FOTO: Frančiškanski samostan Kostanjevica

Kostanjevica v Novi Gorici – spomenik državnega pomena

Slovenska vlada je na seji v četrtek, 5. septembra 2024, frančiškanski samostan Kostanjevica razglasila za kulturni spomenik državnega pomena. Dogodek so ob navzočnosti vidnejših predstavnikov družbenega življenja slavnostno obeležili v sredo, 25. septembra.

Slovesnost ob razglasitvi za spomenik državnega pomena so frančiškani v dogovoru z mestno občino povezali z odprtjem 34. Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in 12. Tedna kulturne dediščine. Ob gostiteljih s p. Nikom Žvokljem so na njej sodelovali novogoriški župan Samo Turel, direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin, sekretar na Ministrstvu za kulturo RS mag. Marko Rusjan in soprog predsednice Republike Slovenije in častne pokroviteljice 34. DEKD dr. Aleš Musar.

Varuhi tudi kulturne dediščine

Ker je bilo zaradi narave dogodka število povabljenih gostov omejeno, so širše praznovanje pomembnega dogodka pripravili v soboto, 28. septembra, popoldne. Na prireditvi so poudarili, da je razglasitev za spomenik državnega pomena najprej potrditev prizadevanj vseh živih in pokojnih frančiškanov, ki so tod bivali, delovali in si prizadevali, da je Kostanjevica obstala v prijaznih in neprijaznih časih. Sekretar na Ministrstvu za kulturo m...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh