Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koronavirus po svetu: javno življenje v VB se spet ustavlja

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 01. 2021 / 06:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2021 / 08:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koronavirus po svetu: javno življenje v VB se spet ustavlja

Koronavirus po svetu: javno življenje v VB se spet ustavlja

Tudi v Avstriji so potrdili britanski sev pri štirih osebah.

Britanski trgi in ulice bodo spet prazni. FOTO: Twitter



Britanski premier Boris Johnson je sinoči v televizijski izjavi z namenom zajezitve širjenja epidemije novega koronavirusa napovedal ponovno popolno ustavitev javnega življenja v Angliji, ki se bo začela v sredo in bo trajala šest tednov, torej do sredine februarja. Že prej je enak ukrep napovedala tudi Škotska in ga uveljavila z današnjim dnem, trajal bo do konca meseca.

Zaprtje šol, restavracij, neživilskih trgovin

Med ukrepi, ki bodo zaustavili javno življenje v Angliji, so denimo zaprtje šol, restavracij, neživilskih trgovin in zabavišč. Johnson je bil tarča kritik opozicije in znanstvenikov, ki so zahtevali odločnejše ukrepanje v boju proti pandemiji, sploh v luči novega seva koronavirusa in povečane obremenjenosti zdravstva, je poročala STA.

Rekorden dnevni prirast okužb: 58.784

»Jasno je, da moramo skupaj narediti več, da spravimo novi sev pod nadzor. To pomeni, da vam vlada znova naroča, da ostanete doma. Prihajajoči tedni bodo med najzahtevnejšimi doslej,« je britanski premier izpostavil v nagovoru. Po podatkih Worldometra je Velika Britanija včeraj beležila rekorden prirast novih okužb, kar 58.784, doslej so skupno potrdili že več kot 2,7 milijona okužb.



Med petimi okuženimi trije otroci

Medtem so britanski sev koronavirusa, ki so ga iskali ciljno s preučevanjem izvidov, pri štirih osebah, v zadnjih tednih prostovoljno testiranih na dunajskem letališču, potrdili tudi v Avstriji, pri še enem posamezniku pa so potrdili okužbo z južnoafriškim sevom. Med okuženimi so po besedah avstrijskega zdravstvenega ministra Rudolfa Anschoberja trije otroci.

Podaljšano zaprtje do 24. januarja

V Avstriji bodo sicer še za teden dni, do 24. januarja (namesto do prej predvidenega 17. januarja), podaljšali popolno zaprtje šol, trgovin, restavracij in drugih gostinskih lokalov. Sprva so nameravali javno življenje ponovno zagnati 18. januarja, a bi zelena luč veljala le za osebe z negativnim izvidom testiranja na novi koronavirus, toda opozicija je zakonski predlog zavrnila.

Božična omilitev ukrepov

Podobno kot v Sloveniji so med božičnimi prazniki v Avstriji nekoliko omilili ukrepe, a jih nato ponovno zaostrili. Po podatkih Worldometra je Avstrija po skupnem številu okuženih (367.410) na 35. mestu svetovne razpredelnice, včeraj je beležila 1642 novih potrjenih primerov, aktivnih pa ima več kot 20.000 primerov.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh