Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konflikt je nekaj naravnega

Objava: 23. 05. 2015 / 11:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Konflikt je nekaj naravnega

V okviru obnovitvenega misijona ZAupanje je župnija Podutik zopet omogočila zares poučen, bogat in kakovosten večer.

V okviru obnovitvenega misijona ZAupanje je mladim in mladimpo srcu župnija Podutik zopet omogočila zares poučen, bogat in kakovostenvečer. Gosta sta bila zakonca in imagoterapevta Meta in Rudi Tavčar.

Imagoterapija, kaj pa je to. Predavatelja sta povedala, da imagopartnerska terapija uči, da v zvezo prinesemo naše nezadovoljene potrebe izotroštva; dele samega sebe, ki smo jih v procesu »dobre vzgoje« izgubili;preživetvene strategije, ki smo se jih v otroštvu naučili; ter podobe,sestavljene iz najpomembnejših lastnosti in dogodkov, ki smo jih doživeli znašimi starši in nam zbujajo nezavedne otroške odzive tudi takrat, ko smo že odrasli.

 

Tekom večera sta zakonca Tavčar pojasnevala in odstiralaplasti konflikta. Konflikt je protest. Protest, ko se ne čutim povezanega.Zgodi se, ko si jaz nekaj želim, pa drugi tudi, a ne prideva skupaj. Vsak vlečesvojo misel, željo, pričakovanje na svojo stran. In tedaj konflikt začnospremljati čustva. Čustva pa so energije, ki nas potegnejo v vedenje. Ali sevedemo glasno, agresivno, impulzivno, napadalno – smo kakor nevihte ali paplaho, brez besed in se raje umaknemo – smo kakor želvice. Ne moremo reči alije boljše ali slabše, če »smo« nevihte ali želvice, pomembno je zavedanje, davsako obnašanje, ki razdira odnos, ima vzrok v nekem strahu, katerega smopovabljeni odkriti in predelati. Če se me nekaj močno dotakne, me močnoprizadane, tak konflikt pove nekaj o meni in ne o drugem. Ne moremo in ni prav,da rečemo: » Zaradi tebe sem tako živčen!« Nikoli ni drugi kriv, da se jaz takopočutim. Velika odgovornost in znak odraslosti je, da prevzamem lastništvo nadtem, kar se zgodi in dogaja v meni, kakšna so moja čustva in dejanja, kičustvom sledijo. V odnosu lahko naenkrat plešeš sovražni ples in se vrtiš venih in istih občutkih iz katerih je težko priti ven. Največkrat se zgoditakrat, ko svojih čustev ne spravim v besede, ampak v dejanja, ki razdirajoodnos.

Večer se je sklenil s poudarkom, da je najpomembnejšipogovor – a ne o tem, kaj drugi dela narobe, ampak je pogovor o sebi, kaj se jezgodilo v meni, kaj sem začutil. Zakonca Tavčar sta vse zbrane povabila, daoživljamo medsebojne odnose s hvaležnostjo in nam dodelila domačo nalogo –bližnjemu povej pet stvar, za katere si mu danes hvaležen. Povabljen si, da joizpolniš tudi ti! :)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh