Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konferenca o dolgotrajni oskrbi

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 13. 02. 2020 / 11:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2020 / 08:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Konferenca o dolgotrajni oskrbi

V Celju poteka strokovna konferenca z naslovom Izzivi in priložnosti izvajanja dolgotrajne oskrbe v Sloveniji.

V Domu sv. Jožefa v Celju poteka od 12. do 14. februarja strokovna konferenca z naslovom Izzivi in priložnosti izvajanja dolgotrajne oskrbe v Sloveniji, na kateri sodelujejo domači in tuji predavatelji. Konferenco so predstavili v sredo, 12. februarja, v Lazarjevi hiši v Domu sv. Jožefa na novinarski konferenci.



Konferenca je dvodnevna z dodanim tretjim dnem, ki je namenjen utemeljitvi holističnega pristopa v dolgotrajni oskrbi, kot ga je uvedla začetnica paliativne in hospic oskrbe Cicely Saunders. Na konferenci bodo predstavili tudi njeno avtobiografsko knjigo Čujte z menoj, ki je izšla pri Celjski Mohorjevi družbi. Predavatelji predstavljajo različne strokovne vsebine s primeri dobrih praks iz tujine.

V okviru projekta izvajanja dolgotrajne oskrbe so ustanovili enotno vstopno točko, kjer se lahko uporabniki in njihovi bližnji informirajo o možnosti pridobitve pomoči v lokalnem okolju, je pojasnila projektna koordinatorica mag. Vladka Vovk. Tako lahko vsak izve, kaj ponuja CSD, kako se vključiti v dom za starejše ali dnevni center, kako oddajati razne vloge ipd. Seznanijo se tudi s čakalnimi dobami. Sodelujoči v projektu so spoznali tudi, kako določiti upravičenost posameznika do določene storitve.

V okviru projekta Dolgotrajna oskrba v Celju so bile prve storitve pri upravičenih uporabnikih opravljene januarja 2019. Do 30. 1. 2020 je bilo oddanih 823 vlog, izdelanih 803 prvih in 114 drugih ocen upravičenosti. Pri prvi oceni je bilo 589 prosilcev upravičenih do dolgotrajne oskrbe. Ocene so bile izdelane na domovih potencialnih uporabnikov storitev in v institucionalnem varstvu. Storitve dolgotrajne oskrbe so se dne 30. 1. 2020 izvajale pri 107 upravičencih do dolgotrajne oskrbe. V celotnem obdobju izvajanja projekta v Celju so storitve dolgotrajne oskrbe bile zagotovljene 173 uporabnikom: od tega 19 upravičencem zgolj storitve e-oskrbe. Trenutno na storitve dolgotrajne oskrbe čaka 144 upravičencev.



Prvi stik s potrebnimi dolgotrajne oskrbe ima CSD

O vlogi CSD je spregovorila direktorica Centra za socialno delo Celje mag. Olga Bezenšek Lalić. Strokovni sodelavci ugotavljajo, da so potrebe vse večje zaradi staranja prebivalstva. Prav CDS je prvi v stiku s starostniki in drugimi, ki imajo določene potrebe. Glede na potrebe pripravljajo določene storitve in projekt izvajanja dolgotrajne oskrbe. »Naša naloga je raziskovanje življenjskega sveta uporabnika. To je najpomembneje. Torej, poskušamo gledati svet z njegovimi očmi.« K temu spadajo ne le fizične, temveč tudi socialne, psihološke in duhovne potrebe. »To ni nadstandard, ampak nekaj, kar vsi ljudje potrebujemo,« je dodala Olga Bezenšek Lalić.

Varstvo starejših v Domu sv. Jožefa

Kako je v dolgotrajno oskrbo vključen Dom sv. Jožefa, je povedala ravnateljica doma Irena Švab Kavčič. »Dom sv. Jožefa je z dejavnostjo varstva starejših vključen v konzorcij partnerjev, ki v sodelujejo v celjskem pilotnem projektu izvajanja dolgotrajne oskrbe.« Uporabniki so v času testiranja projekta storitev deležni brezplačno. V sklopu projekta potekajo razna sodelovanja, izmenjevanje znanj, kar dokazuje tudi strokovna konferenca. Tudi ona je poudarila, da ljudje ne potrebujejo le lajšanje telesnih bolečin, ampak tudi izpolnjevanje duhovnih potreb.

Ljudje si želijo družbe v domačem okolju

Celovito obravnavo posameznika, mladih in starejših, je poudarila tudi direktorica Javnega zavoda Socio Suzi Kvas. Ciljne skupine zavoda so različne. Ugotavljajo, da si uporabniki želijo ostati doma in se vključiti v aktivnosti zavoda doma, a za zdaj te možnosti še ni zaradi pomanjkanja zaposlenih. »Naša naloga je izvajanje socialnega servisa, druženje, pomoč v gospodinjstvu, pri hišnih opravilih, prevoz k zdravniku, na pokopališče ali v trgovino. Torej druženje, kot bi bili v večji skupnosti in da se ne bi počutili osamljeni.« Prav osamljenost je ena največjih težav, saj so ljudje doma sami.

Premalo je tudi zavodov za mlajše od 65 let, ki so se poškodovali ali trpijo zaradi bolezni. Med njimi so tudi otroci in mladostniki. Staršem v zavodu pomagajo, kako ravnati z njimi.

Finančni in zakonodajni okviri

Strokovna konferenca poteka pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije. Posvete, ki so bili v predsedniški palači in zadevajo dolgotrajno oskrbo, je predstavila svetovalka predsednika Republike Slovenije Vlasta Nussdorfer. Večji posvet prav o dolgotrajni oskrbi, na katerem bi govorili o finančni in zakonodajni podpori, je zaradi premierjevega odstopa prestavljen.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh