Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec molitev na nogometnih tekmah?

Objava: 17. 07. 2009 / 08:56
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Konec molitev na nogometnih tekmah?

Vatikanski športni sklad kritično o nogometni zvezi FIFA, ki skuša prepovedati izražanje vere na tekmah

Predsednik Športnega sklada Janeza Pavla II., Eddio Constantini, je ostro kritiziral predsednika Mednarodne nogometne zveze FIFA, Josepha Blatterja, ki skuša doseči prepoved verskih govorov na nogometnih tekmah. Blatter se je za ukrepanje odločil po skupni molitvi celotne brazilske reprezentance na zaključni tekmi Pokala konfederacij.

Constantini je pojasnil, da se Blatter in Danska nogometna zveza motita, saj je po njegovem mnenju napačno, da skušajo šport ‘očistiti’ etičnih vrednot, ki jih krščanska vera in katoliška Cerkev zagovarjata že stoletja. Svojo izjavo je podal kot odgovor na komentarje predsednika Mednarodne nogometne zveze o brazilskih nogometaših, ki so pred začetkom tekme strnili svoje glave in skupaj zmolili za uspešno tekmo proti moštvu Združenih držav Amerike. Njihovo gesto je Blatter označil za ‘nevarno’ in dodal, da ‘v nogometu ni prostora za vero’. Obljubil je tudi, da bo med svetovnim nogometnim prvenstvom v Južnoafriški republiki prihodnje leto prepovedal vsakršno obliko verskega izražanja.

Constantini trdi, da Blatterjeve opazke niso nič novega, saj je že leta 2002 podal ultimat brazilskemu moštvu za podobno ravnanje na svetovnem prvenstvu. Constantini meni, da je ravno postopno opuščanje verskih in etičnih vrednot vzrok za moralno propadanje, ki vse bolj vpliva tudi na nogomet in šport na splošno. Dodaja, da je potrebna prava revolucija, ki bi zopet vodila v vzgajanje celostnih športnikov in posameznikov. Ti naj bi športu vrnili prvotni pomen, saj mu zdaj grozijo nasilje, droge, rasno razlikovanje in denar.

Športni sklad Janeza Pavla II. je bil ustanovljen julija 2008. Med njegovimi cilji je tudi organizacija programov za narodne in mednarodne športne dogodke, ki bi se osredotočali na zagovarjanje človekovega dostojanstva, še posebej med mladimi, izvajali pa naj bi jih vsake tri leta. Ob tem je Constantini še pripomnil, kako ni naključje, da je ustanovitev sklada sovpadla z začetkom Pavlovega leta, saj sv. Pavel v svojih pismih pogosto enači krščansko vero s športno tekmo, katere nagrada je neminljiva krona.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh