Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Konec »dopusta«: v Vatikanu znova splošne avdience [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 08. 2024 / 13:21
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2024 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Konec »dopusta«: v Vatikanu znova splošne avdience [VIDEO]
Papež Frančišek se je danes po enomesečnem premoru vrnil v vatikansko dvorano Pavla VI. FOTO: Vatican Media

Konec »dopusta«: v Vatikanu znova splošne avdience [VIDEO]

Papež Frančišek se je danes po enomesečnem premoru vrnil v vatikansko dvorano Pavla VI., kjer je znova nagovoril udeležence splošne avdience. Po katehezi je spomnil na vojne razmere v Ukrajini, Mjanmaru in Sudanu ter vernike po vsem svetu znova povabil k molitvi za mir.

Sveti oče je v današnji katehezi nadaljeval svoja premišljevanja o vlogi Svetega Duha v zgodovini odrešenja, poroča spletni portal Vatican News. Po sklepu kateheze o delovanju Svetega Duha pri stvarjenju je papež prešel na Novo zavezo in premišljeval o vlogi Svetega Duha pri zveličanju, ki ga je za nas dosegel Jezus Kristus.

Jezusovo utelešenje je ekumensko dejstvo vere, saj vsi kristjani skupaj izpovedujemo isto vero.

Sveti Duh in utelešenje

Frančišek je začel z izpovedjo vere, da se je Jezus »utelesil po Svetem Duhu iz Marije Device in postal človek«. To, je dejal papež, »je torej ekumensko dejstvo vere, saj vsi kristjani skupaj izpovedujemo isto vero«. V tradicionalni katoliški pobožnosti se to odraža v vsakdanji molitvi angelovega češčenja.


Blažena Devica Marija, lik Cerkve

To je tudi podlaga za primerjavo med Božjo Materjo Marijo in Cerkvijo, vzporednico, ki jo je prevzel drugi vatikanski cerkveni zbor: kakor je Devica najprej spočela in nato rodila Kristusa, tako tudi Cerkev sprejme Kristusa, »ko v veri sprejme Božjo besedo in sama postane mati«. Brez prvega sprejetja Božje besede, tako papež, »življenje in oznanjevanje« Cerkve postane »nerodovitno«.

Angelovo oznanjenje Mariji. FOTO: Vatican Media

Sveti oče je katehezo sklenil s premišljevanjem o Marijinem vprašanju ob oznanjenju: »Kako se bo to zgodilo?« Cerkev si zastavlja isto vprašanje, je dejal: »Kako se lahko zgodi, da Cerkev oznanja Jezusa Kristusa in njegovo zveličanje svetu, za katerega se zdi, da išče le tosvetno blaginjo?«

Zaradi rimske vročine so splošne avdience v mesecu avgustu običajno v dvorani Pavla VI. FOTO: Vatican Media

»Bogu ni nič nemogoče«

Odgovor, takrat in zdaj, je enak, je dejal papež in navedel vrstico iz Apostolskih del: »Prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas.« Brez Svetega Duha, je dejal papež, Cerkev ne more iti naprej, Cerkev ne more rasti, Cerkev ne more oznanjati.

Če verjamemo, da Bogu ni nič nemogoče, bomo delali čudeže.

»Kar je rečeno o Cerkvi na splošno, velja za vsako posamezno krščeno osebo,« je nadaljeval Frančišek. Ko se znajdemo »v okoliščinah, ki presegajo naše moči, je dobro, da nadaljujemo svojo pot s to tolažilno mislijo, tako da se spomnimo besed angela Mariji: Bogu ni nič nemogoče«. »In če v to verjamemo,« je prepričan sveti oče, »bomo delali čudeže. Bogu ni nič nemogoče.«

Današnje avdience se je udeležila tudi skupina redovnic. FOTO: Vatican Media 

Molitev za mir in pomiritev sporov na Bližnjem vzhodu

Po koncu kateheze je papež pozval k prekinitvi ognja na Bližnjem vzhodu, molil za mir v Ukrajini, Mjanmaru in Sudanu ter spodbudil k večjim prizadevanjem in molitvam za odpravo etnične diskriminacije v Pakistanu in Afganistanu. »Naj iskreno iskanje miru ugasne spore, naj ljubezen premaga sovraštvo in naj maščevanje razoroži odpuščanje,« je med današnjo avdienco molil Frančišek.

Zanimivi gostje. FOTO: Vatican Media

Kot je še dejal, še naprej »z veliko zaskrbljenostjo« spremlja razmere na Bližnjem vzhodu, in ponovil poziv k takojšnji prekinitvi ognja »na vseh frontah, najprej pa v Gazi, kjer so humanitarne razmere zelo resne in nevzdržne. Vernike je tudi pozval, naj se mu pridružijo v molitvi za »narode, ki jih je razdejala vojna: mučeniško Ukrajino, Mjanmar in Sudan«: »Naj ti narodi, preizkušani zaradi vojne, kmalu najdejo tako želeni mir,« je sklenil papež Frančišek.

Nalaganje
Nazaj na vrh