Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koncert za uvod v jubilej

Za vas piše:
T. H., M. M.
Objava: 10. 01. 2022 / 14:18
Oznake: Cerkev
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 14:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koncert za uvod v jubilej
FOTO: Župnija Novo mesto – Sv. Lenart

Koncert za uvod v jubilej

V soboto, 8. januarja, je bil v cerkvi sv. Lenarta v Novem mestu koncert župnijskega zbora, ki neprekinjeno deluje že od leta 1948. Njegov ustanovitelj, prvi zborovodja in organist je bil pater Danijel Knific. Z njim so novomeški frančiškani vstopili v jubilejno leto, ko obeležujejo 550 let od pozidave cerkve in samostana.

Zbor, ki sta ga leta 2017 prevzela zakonca Sabina in Matevž Novak, na orglah pa ga spremlja organistka Snežka Podpečan, je prepeval adventne in božične pesmi treh frančiškanskih skladateljev: Angelika Hribarja, Franceta Ačka in Hugolina Sattnerja, v drugem delu pa pesmi skladateljev Valentina Štolcerja, Patricka Obraina, Lojzeta Mava, Aleša Makovca, Michala Lorenca in Matije Tomca.

550 let od pozidave cerkve in samostana

Koncert je bil prvi v nizu dogodkov, ki jih novomeški frančiškani pripravljajo ob letošnjem jubileju, ko obeležujejo 550 let od pozidave cerkve in samostana. Konec pomladi leta 1469 je bil namreč med turškim vpadom požgan samostan pri belokranjskem Gradcu, kamor so frančiškani pribežali iz Bosne. Bratje so se zatekli v utrjeno Novo mesto, kjer jim je bila izročena cerkvica sv. Lenarta. V naslednjih dveh letih so na njenem mestu sezidali novo, večjo cerkev, ob njej pa samostan. Frančiškani so v tem času spletli izjemno trdne vezi z mestom na okljuku reke Krke, kjer so sprva našli svoje zatočišče, ki pa je hitro preraslo v eno osrednjih pastoralnih, pozneje pa tudi kulturnih in izobraževalnih ustanov ne le lokalnega, temveč tudi širšega regionalnega in državnega pomena.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh