Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koncert za farni praznik na Prevaljah

Za vas piše:
Jožko Kert
Objava: 12. 08. 2024 / 10:35
Oznake: Kultura, Praznik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.08.2024 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koncert za farni praznik na Prevaljah
Za sklep koncerta sta združena zbora in poslušalci zapeli Hladnikovo Marija skoz življenje. FOTO: Janez Gorjanc

Koncert za farni praznik na Prevaljah

Marija Vnebovzeta je farna zavetnica Župnije Device Marije na jezeru Prevalje. Od kar stoji farna cerkev (1335) imamo za farni praznik slovesno bogoslužje, zadnja leta je pred praznikom tudi vigilija in procesija s svečkami, na praznik pa slovesna maša s procesijo, ki ji slovesen korak daje župnijski zbor in Pihalni orkester Prevalje.

Vse od ustanovitve Kulturnega društva Mohorjan (1979) pa praznik bogatimo tudi s kulturnimi vsebinami. Običajno so to likovne razstave (likovne kolonije koprske škofije Umetniki za Karitas, praznik pa še posebej polepšamo s koncertom župnijskega zbora, domačimi glasbeniki, solisti in povabljenimi gosti. Letošnje leto je še posebej kulturno bogato, saj na Prevaljah slavimo devetdeseto obletnico rojstva rojaka skladatelja akademika Lojzeta Lebiča, ki so ga v svet glasbe popeljali prav zvoki domačih orgel. Jubilanta bomo počastili z vrsto prireditvami. Ena teh bo tudi slovesen koncert Zbora Slovenske filharmonije z dirigentko Jerico Bukovec, ki bo 29. avgusta v farni cerkvi, tudi v sklopu farnega praznika. Zbor bo prepeval izbrane zborovske skladbe skladatelja Lojzeta Lebiča.

Farni praznik z razstavo in koncertom cerkvenih zborov

Letošnji farni praznik vključuje likovno razstavo koroške slikarke s Sel na avstrijskem Koroškem Ines Oraže (razstavo je odprl rektor doma Sodalitas v Tinjah Jožko Kopeinig, sledil je Koncert za farni praznik, na katerem sta prepevala dva cerkvena zbora: župnijski zbor iz sosednje župnije Sv. Danijel nad Prevaljami (zborovodja Matjaž Peršak). Zbor je prepeval dela slovenskih skladateljev (Gregor Rihar, Angelik Hribar, Vinko Vodopivec, Ignacij Hladnik, Luka Kramolc). Domači župnijski zbor (zborovodja Jožko Kert, za orglami prof. Renata Mirkac) pa je prepeval Marijine pesmi skladateljev Alojzija Mava, Ignacija Hladnika, Antona Schwaba in p. Hugolina Sattnerja. Orgelski del koncerta je pripadal organistu mag. Andreju Feinigu iz avstrijske Koroške ( prof. klavirja in orgel na Slovenski glasbeni šoli v Celovcu), ki je izvajal dela Alana Hovhannesa, Andreasa Willscherja in Georga Böhma. Za sklep koncerta sta združena zbora in poslušalci zapeli še Hladnikovo Marija skoz življenje.

Po koncertu je gospod župnik Franc Brglez poskrbel za prijateljsko druženje vseh nastopajočih ob pogostitvi, dobri kapljici in pesmi. Kultura si torej prijateljsko povezuje z verskimi vsebinami farnega praznika Marije Vnebovzete.

Nalaganje
Nazaj na vrh