Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Veliki brat in Veliko uredništvo

Za vas piše:
Branko Cestnik
Objava: 22. 01. 2021 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2021 / 10:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Veliki brat in Veliko uredništvo

Komentar: Veliki brat in Veliko uredništvo

Tako se obračajo stvari: bali smo se Velikega brata, dobili smo Veliko uredništvo.

Branko Cestnik. FOTO: Tatjana Splichal.


Ko so se pojavila družbena omrežja (Facebook l. 2004, Twitter l. 2006, Instagram l. 2010 …), je med uporabniki interneta zavladalo skoraj otroško veselje: še en čudež digitalne tehnologije in še nikoli dana možnost, da se vsak človek lahko pokaže širnemu svetu in je pri tem malo novinarja in publicista.

Kakšni družboslovci so v zvezi s to novostjo govorili celo o naslednji stopnji demokracije. S Facebookom in podobnimi naj bi politični procesi odločanja postali bolj transparentni, manj v rokah profesionalnih politikov in bolj v rokah preprostih ljudi. Lahko bi se uresničilo, kar je svoj čas napovedala ugledna španska filozofinja Adela Cortina, ko je pisala o »komunikativni demokraciji« – boljši demokraciji.

Doba otroškega veselja je bila relativno kratka

Prišlo je do uporabe omrežij za nedemokratične namene, nekateri režimi so v slogu Velikega brata s pomočjo omrežij povečali nadzor nad ljudmi, skrajne politične in verske skupine so omrežja uporabile v svoj prid. Danes tako zasledimo mnenje, da so družbena omrežja grožnja demokraciji.

Toda velik problem ne prihaja le od skrajnežev in od Velikega brata, problem prihaja iz notranjosti omrežij, od njihovih ustanoviteljev in upraviteljev. Ti se vse bolj obnašajo kot Veliko uredništvo.

Tako nekako se obračajo stvari: bali smo se Velikega brata, dobili smo Veliko uredništvo.

Pomnimo, družbena omrežja so se rodila kot platforme, ne kot uredništva. Ustanovitelji so postavili platformo, zapovedali nekaj osnovnih pravil, uporabo platforme so ponudili zastonj, sami služijo od oglaševanja, za nami, uporabniki, »vohunijo« le iz komercialnih razlogov in z našim pristankom. Z naše strani ponudba dobi zaupanje in ugled ravno zato, ker so se ponudniki odrekli urednikovanju.

Želja po oblasti

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo lastnike in upravitelje Big Tech podjetij, kot pravimo internetnim gigantom, zamikalo tisto več, tisto, po čemer zahlepijo mnogi na teh višinah – oblast.

Ko imaš vpogled v notranjost človeštva, kot ga še nobena politična ali verska sila ni imela; ko se ti zdi, da je človeštvo mogoče spraviti v svoje algoritme; ko se ti zdi, da je svoje algoritme (ideološko agendo) mogoče spraviti v človeštvo – kako se boš uprl želji po vodenju duš?

Na tem mestu ne govorimo le o velikem obračunu z Donaldom Trumpom ter s konkurenčnim omrežjem Parler, ki so ga tehnološki giganti strumno opravili v začetku januarja 2021. Govorim tudi o manj razvpitih cenzorskih posegih, kakršen je bila Facebookova blokada slovenske založniške in časopisne hiše Družina oktobra 2020 (izgovarjanje na famozni algoritem gor ali dol).

Če se bodo družbena omrežja obnašala kot Veliko uredništvo naših misli, prepričanj, verovanj, bo dolžnost vsakega izmed nas, ki ljubimo svobodo, da se odklopimo z njih.


Prispevek je bil najprej objavljen v novi številki tednika Družina (04/2021).

Preberite še:
- Komentar: S pogumom do miru
- Komentar: Znane besede bom razumel drugače
- Komentar: Slišite pesem življenja?
- Komentar: Vsak je dobrodošel

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh