Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kolumbija, pusti se spraviti!«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 09. 09. 2017 / 08:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Kolumbija, pusti se spraviti!«

»Kolumbija, pusti se spraviti!«

Molitveno srečanje za narodno spravo v Villavicenciu s papežem Frančiškom.

Papež Frančišek je včerajšnji dan v Kolumbiji preživel v mestu Villavicencio, na območju, ki ga je najbolj prizadela vojna med vlado in gverilskimi uporniki. Tam je obhajal slovesno bogoslužje z beatifikacijo dveh kolumbijskih mučencev, sledil pa je najbolj pričakovani dogodek potovanja, molitev za narodno spravo. Sveti oče je v nagovoru med drugim dejal, da si družinski člani zaslužijo vedeti, kaj se je zgodilo pogrešanim sorodnikom, saj sta resnica in sprava neločljivo povezani. Prav tako je treba priznati, kaj se je zgodilo mladoletnikom, ki so jih rekrutirali gverilci in paravojaške skupine, ter priznati bolečino žensk, žrtev nasilja in zlorab.



Prireditelji so za ozadje prizorišča dogodka izbrali križ s podobo pohabljenega Jezusa iz kraja Bojaya, kjer je leta 2002 prišlo do krvavega pokola več kot sto civilistov. Po koreografski predstavitvi Psalma 85, ki govori o miru in pravičnosti, je okoli 6.000 udeležencev prisluhnilo pričevanju žrtev kolumbijskega spora, nekdanjega gverilca in članice paravojaške skupine.



Pastora Mira Garcia je doživela nasilje tako s strani gverilcev kot paravojaških skupin. Ubili so njenega očeta, prvega moža in sina, truplo hčere je našla 7 let po ugrabitvi. Kljub temu je bila z vero v Kristusa zmožna odpustiti. Kot je dejal papež, se usmiljenje in pravičnost dopolnjujeta, vsi štirje pričevalci, med katerimi je bil tudi nekdanji član FARC-a, pa so zgled, kako je mogoče začeti na novo: »Nasilje povzroči nasilje, sovraštvo novo sovraštvo in smrt drugo smrt. … Pretrgati moramo verigo, ki se zdi neizogibna. To pa lahko naredimo samo z odpuščanjem in konkretno spravo. Kolumbija, odpri svoje srce Božjega ljudstva in se pusti spraviti.«

Manj kot 48 ur po začetku papeževega obiska pod geslom Naredimo prvi korak je do nekaj manjših znamenj upanja že prišlo. Poveljnik gverilske skupine FARC je papežu poslal pismo, v katerem je zapisal, kako so ga Frančiškova nenehna sporočila o neskončnem Božjem usmiljenju spodbudila, da prosi odpuščanja za solze in bolečino, ki so jo povzročili kolumbijskemu narodu. Večina Kolumbijcev sicer v iskrenost opravičila ne verjame, saj bi drugače omenjeni poveljnik plačal za zločine s tem, da bi odšel v zapor. Manj sporno dejstvo pa je poročilo krajevnega časopisa, ki kot »Frančiškov učinek« navaja dejstvo, da v četrtek ni prišlo do nobenega umora v Bogoti, ki sicer v povprečju beleži najmanj tri nasilne smrti vsak dan.



Papež Frančišek je v nagovoru dejal, da obstaja upanje za tiste, ki so delali narobe, vendar pravičnost zahteva, da gredo skozi moralno in duhovno prenovo. Sicer ni govoril o tem, da bi morali v zapor, poudaril pa je, da so poklicani dati pozitiven prispevek k zdravljenju družbe, ki je ranjena zaradi nasilja. Ob tem je poudaril, da je resnica neločljiva spremljevalka pravičnosti in usmiljenja.

To so v pogovoru s časnikarji poudarili tudi sorodniki žrtev, ki želijo izvedeti, kaj se je zgodilo z njihovimi bližnjimi. Za spravo in odpuščanje je potrebna resnica, ne glede na to, kako težko jo je priznati, so dejali. Ena od žrtev spolnih zlorab pa je dejala: »Da lahko živiš v miru, moraš biti sposoben spraviti se s sovražnikom.« Eno od teh znamenje je bilo tudi to, da so žrtve na srečanju sedele skupaj s povzročitelji nasilja.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: Aleteia / Marko Vombergar

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh