Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kolk´r kapljic, tolk´ nesreč«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 04. 05. 2022 / 07:27
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2022 / 07:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Kolk´r kapljic, tolk´ nesreč«
FOTO: Spletna stran Javna agencija RS za varnost prometa

»Kolk´r kapljic, tolk´ nesreč«

Danes se začenja prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki bo potekala do torka, 10. maja.

Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo. Po trenutno veljavnih podatkih je do 30. aprila že 439 alkoholiziranih oseb povzročilo prometno nesrečo, povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti je znašala 1,45 promila.

Voznik e-skiroja napihal 1,95 promila

Umrle so štiri osebe, med njimi tudi voznik e-skiroja pod vplivom alkohola, s kar 1,95 promila oziroma največ med vsemi povzročitelji smrtnih prometnih nesreč letos. Bil je tudi brez zaščitne čelade.

Lani nesrečo povzročilo več kot 1500 voznikov pod vplivom alkohola

V letu 2021 so alkoholizirani vozniki povzročili 1513 prometnih nesreč, v njih je življenje izgubilo 37 oseb, kar 37 odstotkov več kot v letu 2020. »Za devet odstotkov manj je bilo hudo telesno poškodovanih, lažje telesno poškodovanih pa je bilo 30 odstotkov več. Največ prometnih nesreč so povzročili udeleženci v starostnih skupinah med 25. in 34. letom (314 prometnih nesreč) ter med 35. in 44. letom (292 prometnih nesreč),« pravijo na Javni agenciji RS za varnost prometa.

V letu 2021 so alkoholizirani vozniki povzročili 1513 prometnih nesreč.

Evropsko usklajena akcija

V času nacionalne preventivne akcije bodo policisti ob rednem delu in z občasnimi poostrenimi nadzori preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. »Aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, so evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij ROADPOL. Večina držav bo 7. maja izvedla tudi maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov.« Tudi Slovenija.

Maraton bo potekal v soboto, 7. maja, od 18. ure do 6. ure naslednjega dne. Nekatere policijske uprave bodo čas, ko bodo opravljale nadzor, prilagodile lokalni problematiki.

»Kolk´r kapljic, tolk´ nesreč, vozi trezen, sprav´ se v red«

Policija in Agencija za varnost prometa bosta v tem obdobju pozivali k odgovorni vožnji tudi z objavami opozoril in preventivnih nasvetov na družbenih omrežjih in spletnih straneh. Medijske aktivnosti bodo usmerjene v ozaveščanje ljudi glede nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi, tudi s kampanjo »Kolk´r kapljic, tolk´ nesreč, vozi trezen, sprav´ se v red.«

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh