Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koglo

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 13. 11. 2009 / 12:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Koglo



Po bližnji okolici Šmarjeških Toplic je razpršenih devet različno dolgih pohodniških poti, ki se začenjajo v tamkajšnjem zdravilišču. Tista, ki je označena s številko ena, se povzpne v zaselek Koglo, zavije okrog podružnične cerkve sv. Lenarta ter se med zidanicami in vinogradi vrne v dolino. Sv. Lenart, ki goduje 6. novembra, je zavetnik jetnikov, zato ga upodabljajo s strganimi verigami. Kdo ve, morda se bo tudi nam med izletom na Koglo strgala ali pa vsaj razrahljala kakšna veriga, ki nas utesnjuje v vsakdanjem življenju.

Pohodniške poti, ki so jih pripravili v Centru nordijske hoje v Šmarjeških toplicah, so označene z lesenimi količki. Teh ob prihodu v zdravilišče ne moremo zgrešiti, saj stojijo ob uvozu na parkirišče. Le nekaj korakov stran se poti razbežijo na vse konce in kraje. Pot na Koglo zavije rahlo navkreber na makadamsko cesto, ki nas hitro pripelje v vas Brezovica. Na njenem severnem koncu se spustimo do pašnika in zavijemo v dolino potoka Zavetrščica. Makadam pod našimi nogami narahlo vijuga med gozdnatimi pobočji, ki se dotikajo sivega neba. Na deblih nas spremljajo puščice in beli krogi s črko K.

Ko dobi cesta znova asfaltno prevleko, se požene navkreber med zidanice in vinograde. V teh seveda ni več grozdja, saj sveti Martin ravno te dni mošt spreminja v vino, toda dolge vrste lesenih kolov in nanje privezanih trsov brez njega niso nič manj slikovite. Prav nasprotno: zaradi barvitih listov, ki bodo vsi skrivenčeni kmalu popadali na tla, so vinogradi v začetku listopada najlepši.

Ob poti nas spremljajo tudi znamenja in kapelice, saj se vinogradniki že od nekdaj zavedajo, da je za dober pridelek poleg njihovega truda potreben tudi blagoslov od zgoraj. Ko prispemo do kapelice s podobo blaženega Slomška, je cerkev sv. Lenarta že razmeroma blizu nad nami. A cesta ne krene naravnost proti njej, temveč se zavihti navkreber proti zahodu, kjer se razcepi in obrne..



Na slemenu se svet odpre. Na vzhodu vidimo v dolini Šmarjeto in nad njo Vinji vrh, na jugovzhodu se na drugi strani Krke razprostira ravnina, nad njo pa zapirajo obzorje Gorjanci, na katerih visijo zavese megle in dežja. Na nebu se zbirajo temni oblaki in kmalu od zahoda prinese prve kaplje dežja. Dež se kmalu zgosti, toda skoraj hkrati se začne oblačni pokrov trgati. Skozi majhno zaplato modrine posveti sonce in čez cerkev sv. Lenarta se razpne mavrica. V pravljicah se na njenem koncu skriva zaklad – morda zato, ker so tudi v resničnem življenju najdragocenejši tisti trenutki, ko za dežjem in težavami posije sonce.

Cerkev na Koglem, ki se v pisih virih prvič omenja v 17. stoletju, a je verjetno precej starejša, obdaja nekaj poslopij. Cesta zavije okrog njih, se postavi skoraj na glavo ter spusti v dolino. V Gorenji vasi pri Šmarjeti se svet znova položi. Od kapelice sv. Roka nadaljujemo do bližnjega ovinka, prestopimo na kolovoz, s tega pa čez nekaj deset metrov na široko gozdno pot. Tla pod drevesi so na debelo prekrita z listjem. Na tej preprogi, v kateri prevladujeta rumena in temna barva, skoraj spregledamo podobno obarvanega močerada. Le malo manjka, da ne stopimo nanj, ko oprt na sprednje noge ždi sredi poti. Šele ko se ustavimo, se premakne in odkoraka proti zaraščenemu robu.

Iz gozda, kjer se nam pridruži pot s Klevevža, prispemo v zaselek Kamen Vrh. Tam zavijemo v desno na cesto, ki nas skozi Brezovico pripelje nazaj do zdravilišča.

OSNOVNI PODATKI
Izhodišče: zdravilišče Šmarješke Toplice

Višinska razlika: 250 metrov

Dolžina poti: 2.45 ure

Kratek opis poti: Pot je krožna in dobro označena s kažipoti. S parkirišča pri Termah Šmarješke Toplice krenemo na sever skozi vas Brezovica, zavijemo v dolino potoka Zavetrščica ter se vzpnemo do cerkve sv. Lenarta v zaselku Koglo. S slemena se po cesti spustimo v Gorenjo vas pri Šmarjeti, od koder se po gozdni poti vrnemo v Brezovico. Večinoma hodimo po cestah, kar pa je v mokrih jesenskih in zimskih dneh, ko so tla razmočena, prej prednost kot slabost.

Zemljevid: Posavje, 1 : 50.000.

Zloženka: Vseh devet pohodniških poti v okolici Šmarjeških Toplic je predstavljenih na zloženki, ki jo je izdal Center nordijske hoje Šmarješke Toplice.

Nedeljska maša
V župnijski cerkvi sv. Marjete v Šmarjeti je maša vsako nedeljo ob 7. in 10. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh