Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko vlada ne najde »nekaj sekund«

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 25. 09. 2024 / 07:45
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2024 / 11:57
Ko vlada ne najde »nekaj sekund«
Jama pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu je od letošnjega poletja obdana z novo leseno ograjo. FOTO: Bogomir Štefanič

Ko vlada ne najde »nekaj sekund«

Bliža se konec leta, program dela Komisije vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč pa še vedno ni potrjen. Je razlog »intervencija od zunaj«?

Morda se bralci Družine še spomnite lanskega poročila z okrogle mize, ki jo je ob 23. avgustu, dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v ljubljanski Kazini priredil Inštitut Janeza Evangelista Kreka. Med govorci je bil tudi zgodovinar dr. Mitja Ferenc, dolgoletni član vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč (predseduje ji dr. Jože Dežman), ki je med drugim govoril o svojem razumevanju oziroma nerazumevanju pojavov pri slovenskem soočanju z lastno preteklostjo.

»Še vedno se soočamo s temeljnimi stvarmi«

Po besedah dr. Ferenca je bilo po svoje popolnoma razumljivo, da so bile 45 let v enopartijskem sistemu številne stvari zakrite: da se ni smelo govoriti ne o spravi, ne o drugačnem pogledu na drugo svetovno vojno, na krivice in zločine, ki so bili storjeni med vojno in po njej. A to »razumevanje« bi se moralo končati z demokratizacijo in osamosvojitvijo, vendar se ni. Dr. Ferenc je zato dejal, da pač težje razume,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh