Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko šahovske figure oživijo

Za vas piše:
Dr. Boža GRAFENAUER
Objava: 17. 09. 2024 / 14:58
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2024 / 15:06
Ko šahovske figure oživijo
Tribuna v šolski telovadnici v Framu je bila leta 2023 nabito polna. Foto: Andrej Petelinšek.

Ko šahovske figure oživijo

Leta 2023 so po osemintridesetih letih v Framu pri Mariboru ponovno oživili nekdaj pomembno tradicijo kraja, uprizoritev živega šaha. Izvedli so jo otroci pod mentorstvom učiteljev Osnovne šole Fram ob praznovanju 150-letnice OŠ v Framu. Skoraj pet mesecev so sodelujoči sami šivali kostume in redno vadili, kar je vodilo do uprizoritve zanimive šahovske partije v šolski telovadnici, kjer sta figure premikala mojstrski kandidat in predsednik Šahovskega društva Fram Boris Mitrovič ter dolgoletni framski šahist Jože Velec.

Živi šah v Framu

Prvo uprizoritev živega šaha na prostem so organizirali že leta 1952 in jo nato do leta 1985 ponovili še osemkrat. Šahovsko igro so okoli leta 1930 v Fram prinesli takratni dijaki, ki so obiskovali srednje šole v Mariboru.. Tako je postal šah ena najbolj razširjenih in popularnih iger, ki je posledično zavzela posebno mesto na kulturno-športnem področju.

Člani so tekmovali z društvi iz Maribora in okolice: s Slavijo s Pobrežja, z Železničarjem in Triglavom iz Maribora, z Rušami, Račami, Slovensko Bistrico, Hočami in drugimi. Na meddruštvenih tekmovanjih so imeli framski šahisti veliko uspehov, medsebojna srečanja pa so se po mnenju šahista Zdravka Grafenauerja vedno končala v prijetnem razpoloženju in zgodnjih jutranjih urah. Šahovski turnirji so se zmeraj zaključili z veselico, ki je bila edini finančni vir društva.

Z začetkom druge svetovne vojne se je šahovsko dogajanje v Framu nekoliko ustavilo. O ljubezni do šaha...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh