Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko novi dom zamenja starega

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 09. 10. 2024 / 08:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2024 / 12:05
Ko novi dom zamenja starega
FOTO: I. E.

Ko novi dom zamenja starega

Brgleza (Sitta europaea), ki gnezdita dvajset metrov od hišnega praga, že nekaj dni prinašata luske borovega lubja v gnezdilnico in hkrati odnašata ostanke letošnjega gnezda.

Nisem se dosti menil za njiju, saj je njun, za vrsto značilen celoletni ritual vzdrževanja gnezdilnega dupla oziroma gnezdilnice v desetletjih opazovanja postal zame nekaj povsem običajnega. Ko pa sem včeraj pobliže pogledal na lipovec, na katerem visi gnezdilnica, sem opazil, da je dotrajana in potrebna zamenjave. Stene so bile po dveh desetletjih kljubovanja vremenu trhle in tudi dno je nevarno odstopilo, kar je nakazovalo, da bo vsak hip odpadlo. Da se ne bi ptici po nepotrebnem ukvarjali z urejanjem propadajočega doma, sem odsluženo gnezdilnico zamenjal z novo, obenem pa se odločil za poskus. Staro sem iz radovednosti obesil na sosednje drevo, ker me je zanimalo, za katero se bo par odločil, če se seveda sploh bo. Takšna zamenjava aktivne gnezdilnice bi lahko marsikatero drugo vrsto zmedla ali celo prepodila.

Niti pol ure ni preteklo, ko sta se brgleza že smukala okoli nove pridobitve, vstopala vanjo in preverjala vhodno odprtino, medtem ko se za staro še zmenila nista...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh