Ko dozorijo slive
Ko dozorijo slive
Res je, breskve so zame najljubši poletni sadež, ki s svojo sočnostjo prav napolni vse čute, a slive, drnulje, tudi bezeg, mmmm, to je za piko na i vsakega poletja.
Kadar v začetku sezone kuham marmelado iz jagod ali marelic, le stežka dobim čvrsto brez dolgotrajnega kuhanja ali vsaj dodatka želirnega sredstva. Pri bezgu in drnuljah in tudi pri slivah in aroniji vse to sploh ni potrebno. Ti drobni sadeži z veliko čvrste lupine imajo precej naravnega pektina in kisline, zato sadna kaša želira skorajda mimogrede. Še več, včasih se zgodi, da moram nekaj tekočine celo dodati, sicer se mi prismodi in s to žlahtno trpko sladko aromo ni nič. Letos je naš dren res obilo obrodil, da smo skuhali več kot 20 kozarčkov drnuljeve marmelade. Včasih se poigram in drnulje pomešam z robidnicami, bezgom ali z vsem sadjem, ki je ta hip še na voljo, in dobim marmelado za slovo od poletja, ki je prava poslastica, vsakokrat nekaj posebnega in vedno zelo zaželena. Pa dober tek vam želim.