Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ko dopust preseneti ...

Objava: 16. 05. 2016 / 18:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ko dopust preseneti ...

Tridnevni program za mlade na Korčuli

Majski dnevi so ponavadi sončni, že topli, zeleni incvetoči. Letošnji maj je kar precej drugačen, zato smo se gotovo mnogi zakakšen dan odpravili v malce toplejše kraje. Po krajšem popoldanskem sprehodupo starem delu mesta Korčula se mi je pogled ustavil na plakatu cerkvenih vrat:»Moja ljubav je istina, moja ljubav liječi srca slomljena!« ( »Moja ljubezen jeresnica, moja ljubezen zdravi zlomljena srca!«)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Župnija svetega Marka na Korčuli je organizirala tridnevniprogram za mlade in vse ostale župljane, ki ga je vodil študentski duhovnik,salezijanec, Damir Stojić iz Zagreba. Program se je začel s sobotnim dopoldanskimnagovorom za vse starše prvoobhajancev in birmancev. Popoldne je sledilpozdravni nagovor vsem župljanom in priložnost za sveto spoved. Nato je bilamaša pri kateri je sodeloval mešani zbor. Po bogoslužju je sledil pogovormladih z don Damirom Stojićem. Osrednje praznovanje tridnevja pa sta naslednjidan obeležili dve maši. Preden si lahko sploh prišel v cerkev, si romal medljudmi, ki s(m)o trli v isto smer – v cerkev na župnijski praznik. Mašo je zlepim mladinskim petjem popestril tamkajšnji zbor mladih. Na začetku so zapelidve vstopni pesmi Povzdigujem Tvoje imeter To je moj Bog, moje upanje. Medmašo je mlade spet nagovoril don Stojić, ki nam je za zgled izpostavilsvetnike, ki so razumeli zapoved ljubezni. TI ljubezni niso le razumeli, pač paso jo tudi uresničevali, izpolnjevali  injo živeli. Da pa zapoved ljubezni prepoznamo, moramo najprej vedeti, kajljubezen sploh je. Okoli sebe se jo je v svetu težko naučiti. Vidimomanipulacijo ljubezni. Vidimo močno izpostavljeno »ljubezen« eros – telesno ljubezen. Vidimo filijo – prijateljsko ljubezen. Čutimolahko domovinsko ljubezen. A glavni zgled ljubezni pa je križ in Križani. Zanas je šel na križ – to je ljubezen! To je ljubezen agape – ko se žrtvuješ, daruješ za drugega, da ob tem nič nepričakuješ, ne čakaš nič v zameno. To je brezpogojna ljubezen, ki nas jo učiJezus. Spodbudil nas je, naj se za to darovanjsko, brezpogojno ljubezenodločimo in jo začnemo udejanjati v naših življenjih. Jezus je služil, služimotudi mi. Je ljubil, ljubimo tudi mi. Se je žrtvoval za drugega in vzel nasesvoj križ, kar smo povabljeni storiti tudi mi. Tako otroci, mladostniki, mladizakonci, zreli zakonci in starostniki. V zakonu smo poklicani, da ljubimo tako,kot je Kristus ljubil cerkev – tako ženin ljubi svojo nevesto. Zaključil je sspodbudo: »Vztrajajte! Vedno in povsod.«

V nagovoru po maši don Stojić poudaril pomembnost molitve, spovediin evharistije. Don Damir je odgovarjal mladim na različna vprašanja, na koncupa so se mu zahvalili z velikim aplavzom. Sledila je molitev pred Najsvetejšim.

Zadnji dan slavnostnega tridnevja  je župljane svetega Marka na Korčuli malcepresenetil dež. Napovedano slavnostno procesijo z lučkami okoli mesta soodpovedali.

Zares lepo je bilo videti prepolno cerkev, velikomladine in vsakodnevno romanje ob mašnem zvonjenju. To je bilo krasno presenečenjena dopustu, ki ni prineslo le telesnega počitka, temveč tudi duhovno okrepitevin poglobitev.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh