Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Knjiga Nikolaja Berdjajeva

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 27. 09. 2019 / 11:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2020 / 05:57
Ustavi predvajanje Nalaganje

Knjiga Nikolaja Berdjajeva

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigi Jezik Boga (Francis S. Collins) in Samospoznanje Nikolaja Aleksandroviča Berdjajeva.

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigi Jezik Boga (Francis S. Collins) in Samospoznanje Nikolaja Aleksandroviča Berdjajeva.

Duhovna avtobiografija velikega ruskega filozofa in misleca

Ime Nikolaja Aleksandroviča Berdjajeva – uglednega ruskega misleca, glasnika filozofije osebnosti in svobode – ni vpisano samo v zgodovino ruske, marveč tudi svetovne kulture. Samospoznanje je eno od poslednjih stvaritev Berdjajeva, svojevrsten povzetek njegove filozofske dediščine.

V Eseju filozofske avtobiografije – tako je Berdjajev opredelil zvrst svoje knjige – se kot osnovne teme pojavljajo osebnost in čas, osebnost in njena epoha, osebnost in njena duhovna svoboda.

Bil je eden najostrejših in najradikalnejših ruskih mislecev

Po obsegu in količini obravnavane tematike izredno obširna knjiga je edinstven dokument iz prve roke, ki povzema tok avtorjevega nemirnega življenja, zasnovana pa je kot integrativno-mozaični prikaz razvoja njegovega filozofskega življenjskega nazora. To delo enega najostrejših in najradikalnejših ruskih mislecev ni le filozofsko branje, temveč tudi zgodovinski dokument z avtentičnim pričevanjem pisca o dogodkih in osebnostih njegovega časa, hkrati pa prinaša tudi opis in oceno družbenih in političnih dogodkov polpretekle ruske in evropske zgodovine.

Široko in raznoliko kot ruska zemlja

Pavel Požar v spremni besedi: »Pred seboj imamo pričevanje človeka, čigar življenje in intelektualno ustvarjanje je široko in raznoliko kot ruska zemlja in Evropa skupaj. Avtobiografska poglavja se v njej izmenjujejo s filozofskimi. Kljub odsotnosti kronološkega pristopa pa nas avtor nagradi s čudovitimi prikazi določenih, izbranih življenjskih epizod, ki jih je odločno iztrgal iz lastnega življenja in jih nato v posameznih poglavjih in razdelkih obdelal kot samostojne opise, slike, scene.«

Nikolaj Aleksandrovič Berdjajev

Nikolaj Aleksandrovič Berdjajev (1874–1948) je bil ruski filozof in religiozni mislec. Ko je v začetku 20. stoletja spremenil svoj marksistični in materialistični nazor ter se usmeril v duhovnost in religioznost, se je ob svojih izjemnih filozofskih razmišljanjih ter najostrejših in najradikalnejših krščanskih pogledih uveljavil kot ugleden glasnik filozofije osebnosti in svobode, ki je bila vseskozi izvor njegovega razmišljanja, nemira in iskanja.

Po izgnanstvu iz komunistične Rusije je do smrti živel in ustvarjal v Parizu.Njegovo ime ni vpisano samo v zgodovino ruske, marveč tudi svetovne kulture.

Jezik Boga

Francis S. Collins je eden izmed vodilnih ameriških genetikov in dolgoletni vodja projekta Človeški genom. Znanstvenik predstavlja dokaze za verovanje. Eden najuglednejših svetovnih znanstvenikov obravnava odnos med znanostjo in religijo z razumom in spoštovanjem.

Mešanico jasnih tehničnih razlag in osebnih opažanj prežema avtorjeva intelektualna in duhovna poštenost. Avtor na lahko berljiv način predstavlja, kako znanost potrjuje pogled na svet, v katerem Bog ni samo navzoč, ampak v njem dejavno tudi deluje.

Razumljivo pričevanje vere uglednega znanstvenika

Knjiga Jezik Boga je razumljivo, zanimivo in občudovanja vredno pričevanje vere uglednega znanstvenika, ki je sam prehodil pot iskanja od brezbrižnosti do vere, preko ateizma do krščanstva. Pride do spoznanja, da ni nasprotja med znanostjo in vero, a se ne ustavi pri tem, temveč išče rodovitno sožitje in harmonijo med dvema dejavnostma človeškega uma.

V svojem življenju in razmišljanju najde to sožitje ter odkrije, da se vera in znanost dopolnjujeta in skupaj prinašata tako intelektualno kot duhovno bogastvo. Svojo izkušnjo iskanja, odkrivanja in spoznavanja želi deliti z znanstveniki, verniki in neverniki, z vsemi, ki jih zanima razmerje med vero in znanostjo.

Spaja svojo krščansko vero z razumnim empirizmom

Večina vernikov noče poslušati ateističnega znanstvenika, ki pravi, da je ideja Boga mit, ustvarjen za to, da bi pojasnil, česar ljudje ne razumejo, akademskih ateistov pa ravno tako ne zanimajo znanstvena predavanja dobesednih razlagalcev Svetega pisma. Toda Collins ima tako osnovo kot željo, da bi pokazal tretjo pot. Vztraja pri prekrivanju in prepletanju znanosti in vere.

Nihče ne ve bolje od Collinsa, kako preprosto je lahko znanstveniku igrati Boga. Je najbrž najboljši genetik na svetu, človek, ki je vodil poskuse, da bi dešifrirali človeško DNK, obenem pa je razvijal revolucionarno metodo iskanja genov za bolezni. V svoji provokativni knjigi Jezik Boga spaja svojo krščansko vero z razumnim empirizmom tako, kot bi si upali le redki svetovno znani znanstveniki.

Francis S. Collins

Francis S. Collins se je rodil na dobrih 38 ha veliki kmetiji brez vodovoda, kjer je odraščal kot agnostik in med doktorskim študijem kemije postal zagrizen ateist. Njegov pogled na svet pa se je začel spreminjati, ko se je vpisal na medicinsko fakulteto, kjer je spoznal resnično moč religiozne vere svojih pacientov. Kot medicinski genetik na Univerzi v Michiganu je pomagal odkriti genetske napake, ki povzročajo cistično fibrozo, nevrofibromatozo in Huntingtonovo bolezen.

Kot vodja izjemno uspešnega projekta Človeški genom je usklajeval delo na tisoče genetikov v šestih državah. V prostem času igra klavir, se vozi z motorjem in piše nova besedila na znane melodije, s čimer zabava svoje kolege.

Kaj pomeni verovati v Boga?

Knjigo Kaj pomeni verovati v Boga? so napisali štirje francoski avtorji: Anne-Sophie du Bouëtiez, Gwenaëlle Boulet, Anne-Laure Fournier le Ray in Lucie Tourette. V njej podajajo odgovore na velika življenjska vprašanja v luči krščanstva: Kako je nastal svet? Zakaj obstajamo ljudje? Kaj pomeni verovati? Kdo je Bog? Kaj nas čaka po smrti?

Ta in podobna vprašanja si začnemo zastavljati že v otroštvu – in si jih potem zastavljamo vse življenje. Bogato ilustrirana knjiga bo otroke in njihove vzgojitelje vabila k razmišljanju o veri ter k boljšemu poznavanju Jezusa in krščanstva.

Vere niso le izvir nesporazumov, ampak nam pomagajo osmisliti življenje

Z vero se v življenju srečujemo vsi, tudi otroci, ne glede na to, ali odraščajo v verni družini ali ne. Zato knjiga prihaja kot dobrodošlo, odprto in poučno branje, ki podpira vzgojo k pristni strpnosti in spoštljivemu sožitju vseh dobronamernih ljudi. Vere namreč niso le izvir nesporazumov, kakor bi lahko pomislili ob dnevnih novicah, ampak nam pomagajo osmisliti življenje in odgovoriti na temeljna bivanjska vprašanja.

O avtorjih

Avtorji knjige – Anne-Sophie du Bouëtiez, Gwenaëlle Boulet, Anne-Laure Fournier le Ray, Lucie Tourette – so sodelavci francoske katoliške revije Filotéo, namenjene otrokom, in so strokovnjaki različnih humanističnih smeri. Po knjigah Zakaj sem jaz jaz?, v kateri današnjim otrokom približajo krščanski pogled na temeljna življenjska vprašanja, in Jezusove prilike s slikovito in poglobljeno razlago najlepših evangeljskih zgodb, so se v knjigi Kaj pomeni verovati v Boga? posvetili vprašanju vere v Boga – kako in zakaj.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh