Klobase v testu
Klobase v testu
Čeprav angleška kulinarika ne slovi ravno kot prefinjena, ima kar nekaj hitov, ki so osvojili svetovne želodčke. Pomislimo le na sloviti “fish and chips” ali po domače ribe s krompirčkom.
Ena njihovih najbolj znanih jedi, ki si jo pogosto privoščijo, je tudi tokratna specialiteta z nenavadnim imenom “toad in the hole”, to je žaba v luknji oziroma krastača v jami. Brez skrbi, ne bomo lovili žab, pa še zaščitene so! Po slovensko bi tej jedi namreč rekli klobase v testu. Pravzaprav bomo v pekaču združili dve dobroti: žvrkljano testo za palačinke in krepke klobase – imenitno se obnesejo kar naše kranjske.
Sestavine
- 2 para kranjskih klobas
- olje
Za testo:
- 2 jajci
- 120 g moke
- 200 ml mleka
- sol
Za omako:
- maslo
- 1 čebula
- 1 žlica moke
- 1 žlička gorčice
Klobase
Za današnjo jed potrebujemo globok pekač, ki ne sme biti prevelik: podoben, kot ga imate pri roki za rižev narastek ali za lazanjo. V pekač nalijemo tanko plast olja. Klobaso prepolovimo in položimo v pekač. Pečico razgrejemo na najvišji stopnji. Klobase potisnemo v pečico za nekaj minut, da se zapečejo in zadišijo.
Testo
Medtem ko se klobase pečejo, pripravimo testo, s katerim jih bomo zalili. Priprave se lotimo kot za palačinke: v skledi stepemo dve jajci in dodamo moko. Zmešamo. Dolijemo mleko, solimo ter razžvrkljamo, da dobimo gostotekoče testo (ne sme biti preredko, bolj naj bo podobno testu za praženec oz. šmoren kot za palačinke). To testo je prav čudežno: ko ga bomo zlili po klobasah, se bo zapeklo v bujni narastek.
Angleži pravijo tej jedi yorkshirski puding. Pekač s klobasami s pomočjo krpe povlečemo iz pečice. Vidimo, da je vse vroče in brbotajoče. V to posodo zdaj previdno nalijemo testo. Pozor, pri tem naj nam pomaga nekdo od odraslih!
Pekač zdaj vrnemo v pečico, kjer naj se peče dobre pol ure. Testo bo naraslo in se ob robovih zlato zapeklo.
Čebulna omaka
Medtem lahko pripravimo čebulno omako. Čebulo narežemo na tanke lističe in steklasto popražimo na maslu na nizkem ognju. Ko se čebula dodobra zmehča, dodamo moko, popražimo, primešamo gorčico in zalijemo z 1,5 dl vode.
Solimo in kuhamo tako dolgo, da čebula razpade. Lahko jo tudi z vilicami malo zmehčamo, da dobimo gosto omako. Postrežemo. Mmmm!
Članek je bil objavljen v novembrski številki revije Mavrica. Nanjo se lahko naročite preko naše spletne trgovine. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.