Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klimatska naprava za zaščito da Vincijeve 'Zadnje večerje'

Objava: 29. 11. 2011 / 09:42
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Klimatska naprava za zaščito da Vincijeve 'Zadnje večerje'

Naprava, ki so jo vgradili pred dvema letoma, je že občutno znižala vsebnost umetnini škodljivih snovi v zraku.

Klimatska naprava bi lahko znano slikarsko umetnino Leonarda da Vincija z naslovom 'Zadnja večerja', ki je na ogled v milanski cerkvi Santa Maria Delle Grazie, rešila pred hitrim propadom.

Pred dvema letoma so v svetišču namestili klimatsko napravo s posebnim sistemom prezračevanja, ki umetnino ščiti pred hudo onesnaženim mestnim zrakom. Po izsledkih neke raziskave sodeč so dosedanji rezultati izjemno pozitivni, je poročilo na spletni strani
http://science.orf.at/ povzela avstrijska katoliška agencija Kathpress.

Nadzor snovi v zraku je pokazal, da se je onesnaženost v razstavnem prostoru resnično močno znižala. V neposredni bližini slike se je delež onesnaženenja spustil za 88 do 94%, izsledke znanstvene ekipe navajajo na omenjeni spletni strani.

Vsekakor pa za sliko ne predstavlja nevarnosti le onesnažen zrak, pač pa tudi človek. Kot je zapisala avtorica raziskave Nancy Daher, je bilo v neposredni bližini slike moč zaznati tudi zvišano vsebnost tolščnih kislin. V povezavi s prahom bi tudi te lahko škodovale umetnini.

Zvišano vsebnost tolščnih kislin lahko pripišemo večji prisotnosti ljudi v prostoru okoli slike, ob čemer se lahko neposredno ob umetnini zadržuje le manjša skupina obiskovalcev, in še to le za krajši čas. Pred ogledom mora vsak obiskovalec skozi nekakšen zračni filter.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh