Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kje bodo pastirsko službo opravljali letošnji novomašniki?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 07. 2024 / 00:05
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2024 / 00:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kje bodo pastirsko službo opravljali letošnji novomašniki?
Gregor Markelc, Mel Kovic, Luka Jesenko, Vid Grdadolnik in Matjaž Venta. FOTO: Arhiv Družine

Kje bodo pastirsko službo opravljali letošnji novomašniki?

Premestitve duhovnikov, do katerih v slovenski Cerkvi tradicionalno vsako leto prihaja v poletnem času, vzbujajo veliko pozornosti. Še toliko več radovednosti pa sproža vprašanje, kam se na prvo službo odpravljajo letošnji novomašniki.

Gregor Markelc, ki je bil posvečen v petek, 28. junija, na vigilijo praznika prvaka apostolov, svetih Petra in Pavla, bo kot redovnik ostal v salezijanski skupnosti v Želimljem in bo še naprej vzgojitelj v tamkajšnjem dijaškem domu.

Novomašnik Gregor Markelc. FOTO: Siniša Kanižaj

Kot je povedal v pogovoru za Družino pred posvečenjem, ga delo z mladimi izredno veseli. V njegovi vzgojni skupini je 28 fantov iz prvega in drugega letnika. »Kot duhovnik salezijanec se gradim ob njih. To se mi zdi pomenljivo, da ob njih rastem. Ob tem mi seveda pomagajo tudi sobratje ter drugi zaposleni laiki, ki delujejo v našem zavodu.« Življenje z mladimi je zelo živahno, ob tem pa drug drugega napolnijo z dodatno energijo. Vsak večer imajo maše, ki se jih radi udeležujejo. »Največkrat prosijo za bodoče žene, seveda pa se priporočajo tudi pred testi in drugimi preizkušnjami,« pripoveduje Gregor, ki je v okviru formacije študiral tudi na papeški salezijanski univerzi v Torinu, kjer je magistriral.

Novomašnik Mel Kovic, ki je bil v duhovnika posvečen v koprski stolnici konec junija, je imenovan za župnijskega vikarja župnij Postojna in Studeno ter za profesorja predmeta Vera in kultura na Škofijski gimnaziji Vipava.

Novomašnik Mel Kovic. FOTO: Siniša Kanižaj

Zadnje leto pred posvečenjem je novomašnik opravljal pastoralno prakso v Župniji Biljana v Goriških Brdih, kjer se je znebil strahu pred delom z mladimi. »Vedno sem bil prepričan, da nimam talenta za delo z mladino, pa se je zdaj izkazalo, da morda ni tako. Vesel sem, da sem med ljudmi. Ko sem bil v semenišču, mi je šlo malo na živce, ker smo bili v zaprtem okolju, ampak tudi to je bilo potrebno, saj je to sestavni del formacije. Zdaj pa, ko sem spet med ljudmi, sem zadihal s polni pljuči,« je dejal za Družino v pogovoru pred slovesnim trenutkom posvečenja.

Novomašnik Luka Jesenko, ki je bil skupaj z Melom Kovicem posvečen v koprski stolnici na praznik apostolov Petra in Pavla, je dobil dovoljenje za nadaljevanje podiplomskega študija v Rimu.

Novomašnik Luka Jesenko. FOTO: Siniša Kanižaj

Luka, ki je leta 2018 vstopil v ljubljansko Bogoslovno semenišče, je dve leti pozneje odšel na študij v Rim in ga na Papeški univerzi Gregoriana, kjer je študiral splošno teologijo, z odliko zaključil. V pogovoru za Družino je delil spomine na ta čas: »Izkušnja tujine je zelo dobrodošla, saj sem dobil občutek mednarodnosti in univerzalnosti Cerkve. Imel sem sošolce z vseh celin, kar mi je razširilo pogled.« V cerkvi svetega Ignacija Lojolskega v Rimu je Luka lani prejel tudi diakonsko posvečenje.

Matjaž Venta, edini letošnji novomašnik ljubljanske nadškofije, je bil imenovan za kaplana v župnijah Šenčur in Cerklje na Gorenjskem.

Novomašnik Matjaž Venta. FOTO: Siniša Kanižaj

Izhaja iz verne družine in je srednji otrok. Ima šest let starejšo in šest let mlajšo sestro. »Pri starših sem vedno občudoval njuno srčnost. Družina je bila za nas vedno svetinja. Brezje je bilo za nas družinsko svetišče, kjer sta se starša tudi poročila. Vedno sem čutil Marijino varstvo in roko nad našo družino. Med nami je bilo veliko sproščenosti in smeha, hkrati pa je bila družina prostor za rast in oblikovanje,« je opisal svoje spomine v pogovoru pred posvečenjem. Na versko dimenzijo njegovega življenja je močno vplivala tudi babica, pri kateri so večkrat preživljali počitnice v Begunjah.

Vid Grdadolnik, ki je bil v duhovnika posvečen v puljski stolnici, ostaja v Pulju, kjer bo od konca avgusta opravljal službo kaplana v stolnici.

Vidovo posvečenje v Pulju. FOTO: Tomo Strle/CITRUS 

Novomašnik, ki izhaja iz Župnije Dolnji Logatec, se je po končani srednji šoli najprej vpisal na strojno fakulteto, a je ugotovil, da ta pot ni zanj. Nato se je odločil za študij industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), kjer se je našel, a je v sebi sčasoma začutil drug klic. Študij je pozneje dokončal, medtem ko je že obiskoval semenišče »Redemptoris Mater« v Pulju, kjer poteka formacija bodočih duhovnikov v okviru neokatehumenske poti.

Preberite tudi: Novomašnik Martin Nyberg iz Chicaga, ki Slovenijo doživlja kot drugi dom

Preberite tudi: Slovenski novomašnik v Argentini Damian Črnak

Vsem letošnjim novomašnikom pri delu želimo Božjega blagoslova in modrosti. 



Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh