Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kitajski borec za življenje poziva k reformi

Za vas piše:
M. M. Š. / CNA
Objava: 06. 12. 2012 / 07:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kitajski borec za življenje poziva k reformi

Aktivist Chen Guangcheng s svojo dejavnostjo poskuša pritegniti mednarodno pozornost ob vse slabšem spoštovanju človekovih pravic na Kitajskem.

Vse slabše spoštovanje človekovih pravic na Kitajskem naj bi spodbudilo dejavnost s strani kitajske vlade in ljudstva, pa tudi mednarodne skupnosti, poziva kitajski borec za pravico do življenja Chen Guangcheng. “Žal je položaj spoštovanja človekovih pravic na Kitajskem vse slabši”, opozarja slepi aktivist. “To bi moralo spodbuditi večjo mednarodno pozornost”, je prepričan Guangcheng. “Osrednjo vlogo pri tem pa bi morale igrati Združene države Amerike, ki veljajo za svetilnik svobode.”

V video spotu, ki ga je posnel nekaj dni pred svetovnim dnevom človekovih pravic, tega obhajamo 10. decembra, Chen podrobno pojasnjuje, kako je zloraba človekovih pravic v njegovi domovini še vedno izredno pogosta. “Nasilje ob vztrajanju pri ‘politiki enega otroka’ je še vedno močno prisotno, kar je velik greh, saj je vsako življenje sveto”, je prepričan kitajski borec za človekove pravice.

Chen, ki je samouk na področju prava za zaščito človekovih pravic, je mednarodno pozornost pritegnil aprila letos, ko je pobegnil iz hišnega pripora in se zatekel na ameriško veleposlaništvo v Pekingu. Slep je že od otroštva, dolga leta pa je preživel v zaporu, potem ko je kitajsko vlado ‘razjezil’ z razkrivanjem podrobnosti o krutih postopkih, povezanih z vladno politiko enega otroka, denimo o prisilnih splavih in sterilizacijah. Kot je pojasnil, so bili on in njegovi družinski člani v tistem času večkrat izpostavljeni udarcem, obenem pa niso bili deležni zdravniške oskrbe. Chen je bil pripravljen zapustiti ameriško veleposlaništvo le v primeru, če bi kitajska vlada obljubila, da bo varen in da bodo z njim ravnali v skladu s spoštovanjem človekovih pravic.

Kmalu po tem, ko so ga 2. maja letos prepeljali v pekinško bolnišnico, pa je zagovornik življenja izrazil svojo zaskrbljenost, da Kitajska ne drži svojih obljub. Po več dnevih intenzivne mednarodne pozornosti so Chen in njegovi najožji družinski člani dobili dovoljenje za potovanje v Združene države Amerike, kjer so kitajskemu borcu za čloekove pravice ponudili štipendijo za študij prava in učne ure iz angleškega jezika v pravni fakulteti v New Yorku.

V svojem zadnjem video posnetku se Chen zahvaljuje vsem, ki so mu pri tem pomagali, obenem pa poziva k večjim prizadevanjem za dosego resničnih sprememb na Kitajskem. “Danes stojim tu, ker sem v svobodnem svetu”, pove na posnetku. “Moja družina na Kitajskem in na deset tisoče mojih rojakov pa še vedno živijo v avtoritarnem režimu, zaradi česar niso svobodni. Državljani sveta, naj se sliši vaš glas v podporo pravičnosti”, sporoča Chen in poziva vse narode, naj ‘svojo pozornost s trgovanja preusmerijo na človekove pravice’.

Chen še poroča, da je kitajska vlada napovedala maščevanje njegovi družini in prijateljem, ki so ostali na Kitajskem. Pri tem izpostavlja svojega nečaka Chen Keguia, ki je bil pred kratkim obsojen na trimesečno zaporno kazen, pa tudi druge sodržavljane, ki jim je bila protipravno odvzeta prostost ali pa so preprosto izginili. “Uradniki komunistične partije na vseh ravneh še naprej kršijo državne zakone in človekove pravice”, pojasnjuje Chen in dodaja, da pravzaprav ‘nihče ni varen’.

Chen tudi neposredno nagovarja kitajskega komunističnega voditelja: “Gospod Xi Jinping, celoten kitajski narod vas opazuje.” Xija opozarja, kako pomembna je njegova odločitev o tem, ali bo vlada sprejela določene reforme ali pa bo zgolj zaščitila interese partije, saj je od tega odvisno, ali se bodo razmere na Kitajskem spremenile na miren ali nasilen način.

“Ne pošiljajte napačnih znamenj strankarskim uradnikom, da lahko še naprej nemotemo ravnajo, kakor jih je volja”, sporoča Chen in poziva vlado, naj preneha zlorabljati svojo moč ter da naj izpusti vse zapornike, ki so kaznovani zaradi ugovora vesti. Obenem nagovarja svoje sodržavljane, naj se ‘združijo v boju za lastne pravice.’

“Bog pomaga tistim, ki si pomagajo sami”, poudarja kitajski aktivist in kitajsko ljudstvo poziva, naj si prizadeva za ‘pravičen in pošten socialni sistem’. Zagovorniki življenja in svobode na Kitajskem so svetovne voditelje pozvali, naj upoštevajo Chenovo sporočilo. Zloraba človekovih pravic na Kitajskem naj bi mednarodno skupnost opozorila, da je že ‘skrajni čas za spremembo na področju spoštovanja človekovih pravic in sodelovanja na Kitajskem’.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh