Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo so letošnji duhovniki jubilanti v novomeški škofiji?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 06. 2024 / 12:16
Oznake: Duhovnik, Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2024 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo so letošnji duhovniki jubilanti v novomeški škofiji?
Duhovniki jubilanti z novomeškim škofom dr. Andrejem Sajetom in upokojenim škofom Andrejem Glavanom. FOTO: Spletna stran Škofije Novo mesto

Kdo so letošnji duhovniki jubilanti v novomeški škofiji?

Ob prihajajočem prazniku apostolov sv. Petra in Pavla se duhovniki spominjajo trenutkov, ko so postali Božji pastirji. Ob tej priložnosti so se v novomeški stolnici duhovniki jubilanti zahvalili za dar duhovništva.

Med letošnjimi jubilanti imajo tudi biseromašnika, msgr. Franceta M. Dularja, duhovnega pomočnika in kanonika penitenciarija v novomeški stolnici, ki je bil posvečen v ljubljanski stolnici pred 60 leti. Jubilant, ki bo čez nekaj tednov praznoval 86 let, je pred dnevi v domači župniji Prečna skupaj s farani že obhajal častitljivi mejnik na svoji duhovniški poti.

Msgr. France M. Dular v domači Prečni ob zahvalni maši za 60 let duhovništva. FOTO: Marko Mesojedec

Misijonar v pokoju Boris Zakrajšek se letos zahvaljuje za 55 let duhovništva. Rodil se je 9. aprila 1938 na Črešnjicah v Župniji Cerklje ob Krki. Mašniško posvečenje je prejel na praznik apostolov Petra in Pavla leta 1969 v Ljubljani. Kot semeniški kaplan je prvo leto duhovništva služboval v Semiču, takoj zatem ga je misijonarski duh popeljal v Brazilijo.

Štirje zlatomašniki

Novomeška škofija ima letos tudi štiri zlatomašnike. To so župnik na Trebelnem Jernej Nemanič, hišni duhovnik v Karmelu v Mirni Peči Jože Razinger, upokojeni grkokatoliški duhovnik o. Mihajlo Hardi ter kaplan v župniji Novo mesto - sv. Lenart in bolniški duhovnik p. Marko Novak (frančiškan).

Trije srebrnomanšiki

25 let so v duhovniški službi župnik v Mirni Peči Janez Rihtaršič, župnik v Šentrupertu Jakob Trček (salezijanec) ter župnik Župnije Novo mesto – sv. Lenart p. Gregor Kos (frančiškan).

Kateri duhovniki v novomeški škofiji letos še obhajajo svoje jubileje, lahko preberete tukaj.

Jubileji treh menihov iz Kartuzije Pleterje

Okrogle jubileje praznujejo tudi trije patri, med njimi je diamantni mašnik p. Janez M. Hollenstein, menih v Kartuziji Pleterje, ki se je rodil leta 1933 v kmečki družini v Švici. V mašnika je bil posvečen maja 1959. 

P. Janez M. Hollenstein je bil med letoma 1985 in 1995 prior Kartuzije Pleterje. FOTO: Tamino Petelinšek

Okrogla jubileja obhajata še dva kartuzijana. 30 let duhovništva se veseli p. Roman M. Skubic iz Župnije Sora, za 10 let duhovništva pa se zahvaljuje p. Jonas M. Švita, ki izhaja iz Litve.

Nalaganje
Nazaj na vrh