Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo je novi predsednik NS RTV Slovenija dr. Borut Rončević?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 01. 2022 / 20:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2022 / 20:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kdo je novi predsednik NS RTV Slovenija dr. Borut Rončević?
Prof. dr. Borut Rončević je novi predsednik nadzornega sveta RTV Slovenija. FOTO: zajem zaslona/Nova24TV

Kdo je novi predsednik NS RTV Slovenija dr. Borut Rončević?

Na današnji 1. redni seji novega nadzornega sveta RTV Slovenija za mandatno obdobje 2022 – 2026 so člani za predsednika izvolili sociologa in profesorja dr. Boruta Rončevića.

Nadzorni svet sicer nadzoruje poslovanje javnega medijskega servisa, sestavlja pa ga – kot so sporočili z RTV Slovenija – 11 članov, pri čemer jih pet imenuje državni zbor, štiri vlada, dva pa zaposleni. Člani za prihodnje mandatno obdobje so dr. Tamara Besednjak Valič, mag. Metka Čobec, mag. Romana Fišer, Alenka Vodončnik in Janez Čadež (državni zbor), dr. Borut Rončević, mag. Aleksander Kotnik, Anton Tomažič in Milenko Ziherl (vlada), predstavnika iz vrst zaposlenih pa še nista imenovana.

Kdo je prof. dr. Borut Rončević?

Leta 1975 rojeni dr. Borut Rončević je bil od 19. novembra 2020, ko ga je na to mesto imenovala vlada namesto razrešene Irene Ostrouška, član in nato tudi namestnik predsednika nadzornega sveta. Na čelu NS RTV Slovenija je bil do prevzema funkcije generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough, konec septembra pa je predsednik NS za kratko postal nekdanji generalni direktor Janez Čadež.

Dejaven na več fakultetah

Prof. dr. Boruta Rončevića je širša javnost spoznala kot dekana Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici in Fakultete za medije (FAM) v Ljubljani ter kot ustanovitelja in predsednika upravnega odbora Fakultete za informacijske študije (FIS) v Novem mestu, pa tudi kot (so)avtorja številnih znanstvenih monografij in člankov.

Prejemnik prestižnega naziva

Predlani je dr. Borut Rončević prejel naziv Jean Monnet Chair, s katerim EU počasti profesorje z odličnimi mednarodnimi dosežki na ravni izobraževanja in raziskovanja na področju evropskih študij. Do prihodnjega leta se bo v okviru projekta CPE2030 ukvarjal s področjem strateškega razvoja EU in z njenim globalnim vplivom.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje

V tem mandatu vlade Janeza Janše je bil prof. dr. Borut Rončević predsednik strokovne komisije za programske vsebine medijev Ministrstva za kulturo, medtem ko je med letoma 2012 in 2013 opravljal vlogo državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki ga je vodil dr. Žiga Turk.

Druge njegove funkcije

V njegovem življenjepisu so se zvrstile še nekatere druge funkcije, denimo direktorja Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto, tajnika Slovenskega sociološkega društva, predsednika Društva za družboslovne študije, vodje Oddelka za razvoj Mestne občine Novo mesto in solastnika agencije Parsifal, ki opravlja javnomnenjske raziskave.


Kaj počne nadzorni svet RTV Slovenija?

Sprejme statut na osnovi predhodnega soglasja programskega sveta; sprejema finančni načrt in letno poročilo javnega zavoda ter odloča o uporabi morebitnega presežka prihodkov nad odhodki; določa ceno storitev, ki niso del javne službe; določi način prijavljanja in odjavljanja sprejemnikov; podrobneje določi način plačevanja prispevkov za sprejemnike ter kriterije za (delni) odpis, odlog in obročno plačilo; odloča o tarifah in drugih pogojih za oddajanje programov drugih izdajateljev; nadzira poslovanje RTV Slovenija; nadzoruje vodenje poslovnih knjig in zakonitost poslovanja ter pregleduje periodične obračune; ima pravico do vpogleda v vso dokumentacijo javnega zavoda.

Nalaganje
Nazaj na vrh