Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdaj je pevsko slavljenje molitev, kdaj pa le prijetno čustvo?

Za vas piše:
Stanislav Zore
Objava: 26. 06. 2024 / 08:20
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.06.2024 / 08:25
Kdaj je pevsko slavljenje molitev, kdaj pa le prijetno čustvo?
Stanislav Zore. FOTO: Ivan Rampre

Kdaj je pevsko slavljenje molitev, kdaj pa le prijetno čustvo?

Večkrat smo se z družbo udeležili t. i. slavilnih večerov. Tudi enega večjega v tujini. Ob slavljenju smo velikokrat doživljali prijetna občutja in vznesenost. Peli smo na ves glas, premikali dvignjene roke in ob tem doživljali prave čustvene izlive, celo evforičnost! Kot bi bila v središču naša čustva. Po dogodku pa sem mnogokrat začutila neko praznino, tesnobo in celo nemir. Kot bi bilo petje samo sebi namen. Na dogodke sem se vedno znova vračala, da bi podoživljala tisto prijetnost. Podobno včasih doživljam pri cerkvenem petju, kjer delajo samo glasilke in stilska dovršenost, misli pa so daleč stran. Včasih mi celo uspe, da ponotranjim besedilo, ki me nagovori, a ta zahteva napor in vživljanje v vsebino besedila. Slavljenje bi moralo biti namreč molitev. Kako vemo, kdaj je pevsko slavljenje še molitev, kako pravilno slaviti? Marija

Spoštovana gospa Marija. V svojem vprašanju ste se dotaknili molitve; slavilne molitve, kakor ste zapisali. S to obliko molitve imate po eni strani pozitivna izkustva, saj vam je prinesla prijetna občutja in vznesenost, prave čustvene izlive, po drugi strani pa so vas po končani molitvi napolnili praznina, tesnoba in nemir.

Ko Katekizem Katoliške Cerkve spregovori o molitvi, molitev slavljenja in češčenja postavi na prvo mesto. Sv. Terezija Deteta Jezusa je za molitev rekla, da je po njenem »molitev polet srca, to je preprost pogled, naravnan k nebesom, molitev je klic hvaležnosti in ljubezni sredi preizkušnje in sredi veselja«.

Torej ne gre za čustvenost, za nekakšno vsesplošno prevzetost in prijetnost. Gre za bližino z Bogom. Ta bližina ni le »samodejni izliv notranjega vzgiba: če naj molimo, je treba to hoteti. Potrebno je tudi, da se naučimo moliti« (KKC 2650).

Nedosegljivi učitelj molitve je Jezus. In kako je Jezus slavil Boga? Ko se nekaterih mest...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh