Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliški pedagogi opozarjajo na posledice odločitve US

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 15. 07. 2022 / 06:30
Oznake: Slovenija, Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2022 / 22:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Katoliški pedagogi opozarjajo na posledice odločitve US
Društvo katoliških pedagogov je zaskrbljeno zaradi posledic odločitve Ustavnega sodišča. FOTO: Ana Rupar

Katoliški pedagogi opozarjajo na posledice odločitve US

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) so zaskrbljeni ob nedavni razsodbi Ustavnega sodišča glede zakonske zveze in posvojitve otrok istospolnih parov ter opozarjajo na posledice te odločitve.

Potem ko je Ustavno sodišče 8. julija sporočilo odločitev, da je zakonodajna ureditev, da smeta zakonsko zvezo skleniti le osebi različnega spola, neustavna, bosta zakonsko zvezo odslej lahko sklenila tudi dva moška oz. dve ženski. Prav tako bodo istospolni pari odslej smeli posvojiti otroke.

Vpliv na celotno družbo

Katoliški učitelji pričakujejo, da se bo s tem spremenila celotna slovenska družba, saj bo posegla »v narodovo moralno in etično jedro, ki temelji na zdravem posamezniku, zdravi družini in dobri šoli.«

Ob tem izražajo skrb, da bodo kot učitelji postavljeni pred zahteve, ki jih ne bodo mogli izvajati. Z uveljavitvijo zakona bo pred starše, otroke in pred učitelje postavljena zahteva po podrejanju načelom LGBTIQ+ ideologije, ki je po našem prepričanju uničujoča tako za posameznika kot za družbo.«

Skrb pred uvajanjem vsebin v kurikulum

Opozorili so, da se bo prek zakona začela uporaba priročnika Ljubezen je ljubezen, ki že nekaj časa čaka na zeleno luč uporabe v šolah in vrtcih, katerega vsebina neetično uvaja otrok v svet spolnosti. »Tako, kot so zasnovane v priročniku, otrokom ne smejo biti predstavljene, če ne želimo iz njih narediti čustvenih invalidov,« navajajo in opozarjajo, da bodo kot učitelji pred »izredno težko moralno dilemo«.

»Sprašujemo se, kje so meje, ki varujejo dostojanstvo posameznika – tako otroka, staršev in učiteljev pred poseganjem zagovornikov ideologije LGBTIQ+. Spoštujemo vsakega človeka in njegovo mnenje. Toda to pričakujemo tudi od drugi. Svoboda vsakega se konča na mejah svobode drugega,« so zapisali v odzivu na odločitev Ustavnega sodišča.

Sami od tem opozarjajo, da se pod vprašaj postavlja 53. člen ustave, ki določa, da država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere.

Še več zmedenosti med mladimi?

Sprememba zakona bo, tako katoliški pedagogi, spodbudila tudi rast trenda, ki ga med mladimi opažajo že nekaj let – negotovost in zmedenost glede lastne identitete, destruktivna in družbeno odklonilna vedenja, ki se na koncu odrazijo v vse večji apatičnosti in stopnji samomorilnosti. »Z nekaj modrosti bi se lahko zgledovali po izkušnjah ameriške in zahodnih družb, ki se že soočajo z negativnimi učinki spreminjanja posameznika in družine ter se vračajo k naravnim zakonitostim.«

Poudarili so, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se »izognemo pogubnim posledicam uvajanja ZZZDR v šole.« Hkrati pa se sprašujejo, kdo, če ne ustavno sodišče in vlada »naj bi najbolj skrbel za prihodnost zdrave slovenske družbe«. In opozarjajo, da prav ti dve instituciji delata proti volji večine Slovencev, ki so jo izrazili na treh referendumih.

Nalaganje
Nazaj na vrh