Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoliške Cerkve vzhodnega obreda v Bejrutu pozvale k miru v Siriji

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 07. 12. 2012 / 07:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoliške Cerkve vzhodnega obreda v Bejrutu pozvale k miru v Siriji

V Harissi je zasedala konferenca patriarhov in škofov vzhodnih katoliških Cerkva.

Katoliški patriarhi in škofje na Bližnjem Vzhodu so v skupnem pozivu izrazili zahtevo po prenehanju državljanske vojne v Siriji. Poziv velja vsem sprtim stranem, naj ustavijo nasilje in pričnejo s pogajanji za kompromisno rešitev, je za vatikansko tiskovno agencijo Fides pojasnil armensko-katoliške nadškof iz Aleppa, Boutros Marayati. Poziv je bil izrečen na konferenci patriarhov in škofov, ki je od minulega ponedeljka zasedala v Notre-Dame-de-Harissa pri Bejrutu.

“Prepričani smo, da v tem boju ne more biti zmagovalca, ker so v tragičnih spopadih že vsi izgubili skorajda vse”, meni nadškof Marayati. Mirovni poziv velja tudi mednarodnim silam, katerih dolžnost je spodbuditi čim hitrejšo rešitev spora. Konferenca katoliških cerkvenih voditeljev se je zaključila včeraj. Na Bližnjem Vzhodu je več Cerkva vzhodnega obreda, ki so povezane z Rimom.

Medtem pa si Visoki komisariat OZN za begunce prizadeva za zaščito sirskih beguncev pred zimo. Nočne temperature v begunskem taborišču Camp Za'atri v Jordaniji so že padle pod ničlo, kot je organizacija sporočila v začetku tedna v Ženevi. Šotore za trenutno 32.000 beguncev so bolje izolirali in predprostore opremili s plinskimi grelci. Begunci so prejeli termo odeje in zimska oblačila.

Po navedbah Združenih narodov je doslej registriranih več kot 475.000 sirskih beguncev. Večina izmed njih, okoli 139.000, jih je prebegnila v Jordanijo. 134.000 se jih je zateklo v Libanon, 130.000 v Turčijo, 60.000 v Irak in 12.000 v dežele severne Afrike.

Vlade na omenjenih območjih po navedbah visokega komisariata pa računajo z več sto tisoč neregistriranimi begunci. Najmanj 150.000 naj bi jih bilo v Egiptu, 100.000 v Jordaniji, 70.000 v Turčiji in več deset tisoč v Libanonu. Pričakovati je, da se jih bo vse več prijavilo oblastem, ko jim bodo pošle osebne zaloge.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh