Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: katoliški tradicionalisti pod sumom terorizma

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 03. 2023 / 06:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2023 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: katoliški tradicionalisti pod sumom terorizma
Ali je nedavno poročilo ameriškega Zveznega preiskovalnega urada resnično usmerjeno proti katoličanom? FOTO: Pixabay

ZDA: katoliški tradicionalisti pod sumom terorizma

V Katoliški cerkvi v ZDA je v februarju precej prahu dvignilo poročilo ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), v katerem predlagajo vtihotapljenje svojih agentov v skrajno tradicionalistične katoliške organizacije. Tam naj bi zbrali obveščevalne podatke o nasilnih skrajnežih, ki naj bi jih privlačila tovrstna združenja.

Poročilo seveda ni bilo namenjeno očem javnosti: v začetku februarja ga je na svoji spletni strani objavil nekdanji agent FBI, Kyle Seraphin. Katoličani v Združenih državah Amerike pa so po navedbah spletnega portala La Croix International zgroženi, da pri zveznem uradu vlečejo vzporednice med njimi in islamskimi skupnostmi, ki so bile zaradi suma terorizma pod drobnogledom zveznih agentov po 11. septembru 2001.

Nekateri so bili nad vsebino poročila ogorčeni do te mere, da je dvajset republikanskih državnih tožilcev v pismu ameriškemu pravosodnemu ministru Merricku Garlandu zapisalo, kako je »poročilo zveznega preiskovalnega urada usmerjeno proti katoličanom, ki radi obhajajo tradicionalna latinska bogoslužja«, taktika, ki jo urad predlaga za ravnanje s temi katoličani, pa po mnenju državnih tožilcev »spominja na nekatera najhujša poglavja naše preteklosti«.

V medijih so se pojavili posmehljivi zapisi, kako je »najnevarnejša stvar, ki bi jo lahko naredil skrajniški katoliški tradicionalist, da bi na tleh pustil ležati rožni venec in bi na njem komu spodrsnilo«.

Kot poroča La Croix International, poročilo izpostavlja skrajniško retoriko nekaterih »skrajno tradicionalističnih« katoličanov. V medijih so se sicer pojavili posmehljivi zapisi, kako je »najnevarnejša stvar, ki bi jo lahko naredil skrajniški katoliški tradicionalist, da bi na tleh pustil ležati rožni venec in bi na njem komu spodrsnilo«, toda tisti, ki FBI obtožujejo protikatolištva, kljub temu ne zanikajo, da skrajno desničarske katoliške spletne strani res objavljajo veliko gradiva, ki vsebinsko lahko pritegne tudi nasilne skrajneže. Po njihovem mnenju pa bi morali katoliški voditelji tovrstne vsebine odločneje obsoditi.

Teroristični napad na Pentagon 11. septembra 2001. FOTO: Wikipedia

Tarče preiskav nič več muslimani, temveč belopolti katoličani

Pri Zveznem preiskovalnem uradu zatrjujejo, da niso protikatoliško nastrojeni: po njihovih lastnih navedbah je bilo tam vedno zaposlenih veliko število katoličanov. Urad pa bi moral po mnenju mnogih znova premisliti o načinih zbiranja obveščevalnih podatkov – ti so bili sprejeti leta 2001 po terorističnih napadih 11. septembra. Morda bodo težave, ki so neločljivo povezane s protiterorističnim nadzorom, nekaterim ljudem bolj jasne, ko bodo tarče nenadoma postali belopolti katoličani in ne več muslimani, piše La Croix International.

Sodeč po poročilu, ki je pricurljalo v javnost, številne katoliške organizacije zlahka dobijo oznako skrajništva, saj na svojih spletnih straneh objavljajo predvsem antisemitske izjave. Krščanska skupina z imenom Legio Christi (ki ni red Kristusovih legionarjev, kot je poudarjeno v poročilu) svoje podpornike poziva, da je njihova krščanska dolžnost odločna obsodba Judov, v branje pa jim priporoča avtorizirani življenjepis Adolfa Hitlerja iz leta 1938.

Treba je upoštevati, da se nekatere t.i. katoliške skupine v ZDA spogledujejo z nasiljem: svoje člane spodbujajo k urjenju s strelnim orožjem ali osvajanju borilnih veščin.

Poleg tega je treba upoštevati, da se skupina Legio Christi spogleduje z nasiljem: svoje člane spodbuja k urjenju s strelnim orožjem ali osvajanju borilnih veščin. Prigovarjajo jim, kako obstajajo ljudje, ki jim skušajo škodovati, zavajajo njihove otroke in jih na različne načine preganjajo. Ti ljudje naj bi bili njihovi »sovražniki na zemlji«. V skupini sicer navajajo, da si zelo iskreno prizadevajo za njihovo spreobrnjenje, toda kjer niso pripravljeni popustiti, »nas silijo, naj sežemo po orožju«.

Se Zvezni preiskovalni urad ni ničesar naučil?

Po navedbah La Croix International poročilo Zveznega preiskovalnega urada zagotovo ni usmerjeno proti nikomur zgolj zato, ker obiskuje tradicionalna latinska bogoslužja, kot v pismu trdijo republikanski državni tožilci. Poročilo namreč razlikuje med podporniki tradicionalne latinske maše in katoliškimi skrajneži: »Skrajno tradicionalistični katoličani predstavljajo maloštevilčno manjšino vseh pripadnikov Katoliške cerkve ter so ločeni in se razlikujejo od tradicionalističnih katoličanov, ki raje obhajajo tradicionalno latinsko bogoslužje ter upoštevajo predkoncilske nauke, vendar brez skrajniških ideoloških prepričanj in nasilne retorike.«

Zvezni preiskovalci terorizma v ZDA se soočajo s težko nalogo, saj ima lahko njihova napačna presoja usodne posledice.

Kljub temu pa je predlog iz poročila, da bi z vtihotapljenjem v cerkve zbirali obveščevalne podatke o nasilnih skrajnežih, znamenje, kako si pri Zveznem preiskovalnem uradu niso zapomnili naukov iz preteklih spornih razprav glede množičnega nadzora nad mošejami. Njihova gradiva po 11. septembru 2001 so namreč vsebovala številne napačne in stereotipne trditve o islamu in ameriških muslimanih.

Zvezni preiskovalci terorizma v Združenih državah Amerike se soočajo s težko nalogo, saj ima njihova napačna presoja lahko usodne posledice, zaključujejo pri La Croix International. Pregled tega, kako zvezni urad opravlja svoje delo, mora biti pošten in ne sme temeljiti na strankarskih občutkih in prepričanjih. Katoliški voditelji v Združenih državah Amerike pa medtem lahko pomagajo tako, da še jasneje kot doslej pokažejo, kako nedopustna stališča, pogosto pomešana s predkoncilsko katoliško pobožnostjo, ki jih širijo številne skrajno desne »katoliške« skupine in njihovi mediji, pravzaprav sploh niso katoliška.

Nalaganje
Nazaj na vrh