Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katoličani in hindujci o miru in verski svobodi v Indiji

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 18. 06. 2009 / 07:33
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katoličani in hindujci o miru in verski svobodi v Indiji

V Mombaju v Indiji je potekalo srečanje katoliških in hindujskih verskih voditeljev

Nadškofija Bombay v Indiji je minuli teden gostila medversko srečanje katoliških in hindujskih verskih voditeljev, na katerem so razpravljali o vzpostavitvi miru in spoštovanju verske svobode v luči nedavnih napadov na kristjane v Indiji. Srečanja se je udeležil tudi predsednik Papeškega sveta za medverski dialog kardinal Jean-Louis Tauran.

Katoliška delegacija pod vodstvom kardinala Taurana je štela 7 članov, med njimi so bili mombajski nadškof Oswald Gracias, kardinal Telesphore Toppo in apostolski nuncij v Indiji nadškof Pedro Lopez Quintana. Hindujsko delegacijo je sestavljalo 12 članov. Do srečanja je prišlo na pobudo nadškofa Graciasa, ki se je na ta način odzval na poziv svamija Sankaracharye Sri Jayendre Saraswatija k širjenju dialoga med predstavniki obeh verskih skupnosti.

Po besedah kardinala Taurana naj bi imele manjšine pravico izpovedovati svojo vero v mirnih pogojih. Naloga verskih voditeljev je, da med različnimi verami iščejo skupne točke, o razlikah pa razpravljajo na jasen in miren način in s tem uveljavljajo mir in sožitje.

Kardinal Tauran je za Radio Vatikan povedal, da je na srečanju ugotovil, kako je hindujski skupnosti zelo težko razumeti razliko med katoličani, baptisti ali binkoštniki. Po kardinalovih besedah je potrebno poudariti, da hindujci kristjanom pogosto očitajo prozelitizem, gradnjo cerkva. V nekaterih območjih je ogromno število cerkva, ki niso vse katoliške. Zato je bilo na srečanju najprej potrebno pojasniti razliko med katoličani in protestanti.

Kot je dejal, je srečanje prispevalo k razjasnitvi mnogih stvari. Govora je bilo tudi o vprašanju spreobrnitve, pri čemer je kardinal jasno poudaril, da v Katoliški cerkvi prisilna spreobrnitev nima nobene vrednosti. Po prepričanju kardinala Taurana srečanje v Mombaju pomeni novo poglavje v odnosih med katoličani in hindujci. Na novinarsko vprašanje o nasilju hinduističnih skupin nad kristjani v indijski državi Orissa je kardinal dejal, da se hindujski voditelji niso prepoznali v teh nasilnih dejanjih in so zagotovili svoje prizadevanje za mir in strpnost ter naglasili spoštovanje med verami, ki je zagotovilo harmoničnega sobivanja v več kulturni in več etnični indijski družbi.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh