Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Katarina Drexel

Objava: 27. 07. 2016 / 09:05
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:45
Ustavi predvajanje Nalaganje

Katarina Drexel

Dom Katarine Drexel je bil vse kaj drugega kot prebivališče ene najmogočnejših in najbogatejših filadelfijskih družin. Ob zgledu svojega očeta in mačehe se je namreč Katarina že od mladih nog vzgajala in vadila v dobrodelnosti in strežbi najbolj potrebnim in ubogim. Sama je to dragoceno duhovno doto le še nadgradila, saj je vse svoje življenje posvetila ne samo ubogim, pač pa tudi najbolj zatiranim, zapostavljenim in izkoriščanim prebivalcem svoje domovine: staroselcem Indijancem in brezpravnim nekdanjim črnskim sužnjem, ki jim osvoboditev še zdaleč ni olajšala življenja. Njena kongregacija in številne ustanove zato zaradi svojega plemenitega poslanstva živijo in se razvijajo še danes.




Ime: Ime Katarina izhaja iz grščine in ima dve različici: Aikaterina in Katharine, obe pa se povezujeta z besedo kathara, »čista«.

Rodila se je 26. novembra 1858 v Filadelfiji v Pensilvaniji, ZDA,

umrla pa 3. marca 1955 v materni hiši v Bensalem Township, prav tako v Pensilvaniji.

Družina: Rodila se je v zelo bogati in ugledni družini. Njen oče Frančišek Anton je bil bankir, materi pa je bilo ime Ana Langstroth. Imela je starejšo sestro Elizabeto in mlajšo polsestro Luiso. Mati ji je umrla, ko je bila stara komaj en mesec, oče pa se je kasneje poročil z Emo Bouvier.

Skupnost: 12. februarja 1981 je ustavila kongregacijo sester Presvetega zakramenta. Njeno osnovno poslanstvo je bilo delo med Indijanci in črnci. Borila se je proti diskriminaciji in rasizmu, poučevala in vzgajala otroke ter častila in redno prejemala Jezusa v evharističnem zakramentu. Kongregacija je danes razširjena po ZDA in na Haitiju.

Zavetnica: Častijo jo kot zavetnico filantropije, človekoljublja oz. dobrodelnosti in prostovoljstva. Velja tudi za zavetnico vseh, ki si prizadevajo za odpravo rasne diskriminacije.

Kreposti: Katarina Drexel je bila žena molitve in češčenja Najsvetejšega, imela je izjemen socialni čut. Močno jo je navdihovala tudi karizma edinosti.

Ustanove: Že za časa svojega življenja je Katarina podpirala in ustanovila več kot 60 šol in misijonskih središč, njen velik projekt je tudi ustanovitev Ksaverjeve univerze v Louisiani, edine katoliške univerze za črnce v državi. Posvečenih ji je precej župnij in zavodov.

Upodobitve: Večina njenih fotografij prikazuje redovnico veselega, vedrega obraza v značilni črni obleki z belim ovratnikom in s pokrivalom. Na upodobitvah pa jo največkrat vidimo z indijanskimi otroki.

Grob: Pokopali so jo v njej posvečeni cerkvi v Bensalemu, ki je od leta 2008 razglašena za narodno svetišče.

Goduje: 3. marca.

Čudeži: Na njeno priprošnjo sta bila v postopku razglasitve za blaženo in svetnico priznana čudeža, povezana s sluhom: Robertu Guthermanu se je pozdravil ušesni bobnič, mala Emi Wall pa je bila gluha, a je ozdravela.

Beatifikacija: Papež Janez Pavel II. jo je 20. novembra 1988 razglasil za blaženo, 1. oktobra 2000 pa za svetnico.

Misel: »Potrpežljivo in ponižno prenašanje križa, kakršen koli že je, je naše največje delo, ki ga moramo opraviti.«

Splet: www.katharinedrexel.org

Nazaj na vrh