Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karmel v Sori: pri sestrah maševal duhovnik slovenskih korenin iz ZDA

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 24. 06. 2024 / 12:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2024 / 12:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karmel v Sori: pri sestrah maševal duhovnik slovenskih korenin iz ZDA
Ameriški duhovnik slovenskih korenin James A. Bernard. FOTO: arhiv karmela

Karmel v Sori: pri sestrah maševal duhovnik slovenskih korenin iz ZDA

V karmelu v Sori je minulo sredo, 19. junija, sveto mašo daroval James A. Bernard iz ameriške zvezne države Minnesota, ki je mašniško posvečenje prejel leta 2021.

Sestra njegove pokojne matere Marije, Angelca Stare, ga je že tedaj priporočila v molitev in zanj pri sestrah karmeličankah naročila novomašno spominsko svečo, z možem Goykom pa sta pri sestrah naročila tudi krstne sveče za svoje vnuke, je o gostu iz ZDA zapisala s. Damjana Pintarič.

Molitev je v odločitvi volje, da želimo biti z Gospodom.

Jimmy je maševal v angleščini, sestre so odgovarjale v slovenščini. Duhovnik slovenskih korenin je v pridigi v angleškem jeziku, ki so ji sestre sledile s prevodom v slovenščino, globoko spregovoril o pomenu molitve, ki ni v občutkih, pa tudi ne v opazovanju sadov molitve, čeprav je velikokrat težko zdržati, kadar sadov ne vidimo. Kot je dejal, je molitev v odločitvi volje, da želimo biti z Gospodom.

Spominski posnetek s sestrami. FOTO: arhiv karmela

Zdravamarija v slovenščini

V slovenščini so skupaj zmolili zdravamarijo za njegovo mamo, kar Jimmy stori vsak dan, in to v slovenščini, ki je sicer ne govori. V ZDA deluje v špansko govoreči župniji, o kateri je sestram pripovedoval med srečanjem po maši. Na kratko jim povedal, kako se tudi njegovi župljani vse manj cerkveno poročajo in zato ne hodijo k obhajilu, kar ga zelo boli in si zato zelo prizadeva, da bi jim zakrament zakona približal in bi se zanj odločili.

Vsi govorijo slovensko tako lepo, da bi človek niti ne pomislil, da so kdaj živeli v tujini ...

Spregovoril je tudi o svoji družini: sestram je predstavil svoje tete, ki so ga spremljale pri maši in so vse prišle na obisk v Slovenijo iz Združenih držav Amerike: teto Štefko in teto Dorico ter že omenjeno teto Angelco in njenega moža Goyka ter njunega sina Andreja. Po besedah s. Damjane »vsi govorijo slovensko tako lepo, da bi človek niti ne pomislil, da so kdaj živeli v tujini«.

Med sveto mašo. FOTO: arhiv karmela

V navidezni smrti se poraja novo življenje

Srečanje z njimi je bilo za vse polno hvaležnosti Gospodu za čudež semena, ki se zdi, da umira, toda prav v tej navidezni smrti se poraja novo življenje: v družini Jimmyjeve mame Marije je bilo namreč sedem otrok, dve hčerki (ena je bila Marija) sta bili rojeni v taborišču v Avstriji, kamor je družina pribežala po vojni in se nato naselila v ZDA. Iz smrti v življenje torej, po naporni poti.

Za Kristusovo pot odreševanja človeka, za njegovo naporno pot iz smrti v Življenje pa zdaj z vso gorečnostjo srca pričuje Jimmy, čemur so bili priča vsi navzoči pri maši v karmelu.

Nalaganje
Nazaj na vrh