Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas začenja Počitnice Biserov ali tedne »tesnih prijateljstev« [VIDEO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 19. 07. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2022 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas začenja Počitnice Biserov ali tedne »tesnih prijateljstev« [VIDEO]
Večina letovanj poteka ob morju v Portorožu, v manjšem obsegu pa tudi na Rakitni in v Soči. FOTO: Slovenska karitas

Karitas začenja Počitnice Biserov ali tedne »tesnih prijateljstev« [VIDEO]

Organizacije Karitas to poletje ponovno organizirajo številna letovanja za slovenske socialno ogrožene otroke, mladostnike in družine. Eno izmed največjih predstavljajo Počitnice Biserov v Portorožu. Nekaj letovanj pa bo letos tudi za otroke in družine iz Ukrajine.

Otroci večinoma prihajajo iz materialno ogroženih družin in družin, ki se soočajo z drugimi stiskami, kot so smrt staršev, razveza, različne zlorabe ter bolezen ali invalidnost v družini. Na letovanje bo ob koncu poletja v Slovenijo prišel tudi avtobus otrok iz Ukrajine. Tako bo mreža Karitas letos polepšala poletje skupaj več kot 800 socialno ogroženim otrokom ter tudi številnim družinam.

Počitnice Biserov ali tedni »tesnih prijateljstev«

»Biseri ti pokažejo košček realnega življenja, dajo veliko upanja in stkejo tesna prijateljstva,« pravi Teja, ena od dolgoletnih animatork Počitnic Biserov, ki se bodo letos v organizaciji Slovenske karitas ponovno odvijale v Portorožu in predstavljajo enega izmed največjih posameznih sklopov letovanj Karitas. 

V petih tednih strokovno vodenih letovanj se bo na počitnice odpravilo več kot 200 otrok in mladostnikov ter prek 100 mladih prostovoljcev animatorjev.


Animatorji, voditelji tednov ter kuharji in člani tehničnih ekip so se več mesecev srečevali na predavanjih in delavnicah, da so se čim bolje spoznali med sabo in se pripravili na počitnice. Vsak dan je zato zapolnjen z najrazličnejšimi dejavnostmi, od telovadbe in ogleda vsakodnevne jutranje dramske igrice, prek kopanja v morju, vožnje z ladjico in zanimivih delavnic, do tematskih večerov in obiskov različnih gostov, med njimi tudi znanih osebnosti ter glasbenih skupin. 

Letošnje poletje bodo Počitnice Biserov potekale v petih tednih od 18. julija do 20. avgusta v Portorožu. 

1. teden
18. 7. – 25. 7. 
2. teden
25. 7. – 1. 8.  
3. teden
1. 8. – 8. 8.
4. teden
8. 8. – 14. 8. 
5. teden
14. 8. – 20. 8.  (mladostniki)


Otroci prihajajo iz materialno ogroženih družin

Otroci prihajajo iz družin, ki se soočajo z stiskami, kot so smrt staršev, razveza, različne zlorabe, bolezen v družini. V manjši meri so vključeni tudi otroci s posebnimi potrebami. Počitnice povezujejo otroke različnih starosti, narodnosti in ver, kar bogati njihove izkušnje in medsebojna prijateljstva.

Animatorji se trudijo otrokom pričarati čim lepše počitnice, med katerimi lahko vsaj za kratek čas pozabijo na stiske. FOTO: Slovenska karitas 

Mreža karitas bo polepšala poletje več kot 800 otrokom iz vse Slovenije

Počitnice Biserov so le eno od številnih poletnih letovanj in taborov, ki jih letos organizira Slovenska karitas. Ravnokar so se končale Mavrične Počitnice, ki so se prav tako dogajale v Portorožu in polepšale poletje 120 otrokom. Krajši program za 30 socialno ogroženih otrok se je že odvil v dveh terminih v koči youngCaritas na Rakitni. Med julijem in avgustom poteka tudi letovanje družin v Sončni hiši v Portorožu, v Domu Karitas v Soči pa se vsakoletno odvijajo počitnice otrok in družin, so povedali na slovenski Karitas.  

Biseri ti pokažejo košček realnega življenja, dajo veliko upanja in stkejo tesna prijateljstva.(animatorka Teja)

Škofijska karitas Celje v času poletnih počitnic pripravlja počitniški program za socialno ogrožene otroke od 1. do 8. razreda osnovne šole, prav tako župnijska karitas Beltinci, ki že 25. leto zapored organizira strokovno vodene počitniške dni v Ankaranu, ki so namenjeni socialno ogroženim otrokom iz Pomurja.

Otroci med počitnicami izoblikujejo tudi občutek za skupnost. FOTO: Slovenska karitas 

Tabor za ukrajinske otroke in letovanje ukrajinskih družin

Slovenska Karitas se je v sodelovanju z ukrajinskim veleposlaništvom v Sloveniji odločila, da tudi za ukrajinske otroke omogoči lepo in kakovostno preživet delček poletja. Zanje v avgustu youngCaritas organizira poletni tabor. V koči youngCaritas na Rakitni bodo organizirali tudi Počitniške dneve za ukrajinske družine z otroki. 

V drugi polovici avgusta pa bo v sodelovanju s Caritas Spes iz Ukrajine v Slovenijo na letovanje, ki bo namenjeno razbremenitvi od vojnih travm, prišel avtobus otrok s spremljevalci. 

Nalaganje
Nazaj na vrh