Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinali želijo natančnejša pojasnila glede Radosti ljubezni

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 11. 2016 / 09:35
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinali želijo natančnejša pojasnila glede Radosti ljubezni

Kardinali želijo natančnejša pojasnila glede Radosti ljubezni

Pismo papežu so podpisali kardinali Caffara, Burke, Meisner in Brandmüller.

Štirje kardinali so pozvali papeža Frančiška, naj natančneje pojasni ravnanje Cerkve v primeru znova civilno poročenih parov. Po papeževi posinodalni spodbudi Radost ljubezni vladata »resna negotovost številnih vernikov in velika zmešnjava«, je zapisano v pismu, ki ga je v začetku tedna objavila ameriška katoliška agencija CNA.



Med teologi, škofi in verniki se vedno znova pojavljajo nasprotujoče si razlage papeževega besedila. Podpisniki prosijo papeža, »naj odpravi negotovosti in poskrbi za popolno jasnost« zapisanega. Tudi sami izražajo dvom, ali je odslej dopustno prejemanje svetega obhajila za znova civilno poročene pare. Pismo papežu so podpisali upokojeni bolonjski nadškof Carlo Caffarra, kardinal Raymond Burke (Malteški viteški red) ter nemška kardinala Walter Brandmüller in Joachim Meisner.

Podpisniki poudarjajo, da »niso nasprotniki svetega očeta«. Njihova vprašanja izhajajo iz »globoke kolegialne povezanosti s papežem in pristne skrbi za blagor vernikov«. S svojo prošnjo, naj se pojasnijo deli besedila, ki jih različni ljudje tako različno razumejo, se želijo »izogniti napetostim in nasprotovanjem«.

Kardinali so papežu predložili pet točk s prošnjo za pojasnila. Poleg vprašanja glede prejemanja obhajila za znova civilno poročene pare gre tudi za temeljna vprašanja glede splošno veljavnih absolutnih moralnih meril iz nauka Janeza Pavla II (1978-2005), za katera kardinali sprašujejo, ali so sploh še merodajna.

Druga vprašanja se tičejo razumevanja greha in vrednotenja zunanjih okoliščin za moralno oceno nekega dejanja v luči Radosti ljubezni. Podpisnike zanima, ali lahko po tem papeževem besedilu še vedno govorimo o »objektivnih položajih običajno težkih grehov«. Glede na zunanje okoliščine nekega ravnanja se sprašujejo, ali te lahko to sicer »nemoralno ravnanje« spremenijo v sprejemljivo početje.

Vprašanja so po starem običaju v rimski kuriji oblikovana kot t.i. »dubia« (dvom), ki terjajo le odgovore z besedama ja ali ne. Prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Gerhard Ludwig Müller, se v razpravi o ravnanju Cerkve v primeru znova civilno poročenih parov od izida posinodalne spodbude Radost ljubezni če ni jasno opredelil.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Jordan Peterson, Bog in krščanstvo
Duhovna rast
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh