Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinali molijo za prihodnjega papeža

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 08. 03. 2013 / 08:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinali molijo za prihodnjega papeža

Javno bogoslužje v baziliki sv. Petra; papeški prstan uničen; termin za konklave še ni znan.

Kardinali, ki se zbrani v Rimu pripravljajo na volitve novega papeža, so minulo sredo popoldan med besednim bogoslužjem v baziliki sv. Petra v Vatikanu molili za prihodnjega papeža. Ob oltarju v apsidi bazilike se je zbralo okoli 150 kardinalov, ki od minulega ponedeljka na predkonklavu razpravljajo o nasledniku Benedikta XVI. Višji duhovnik vatikanske bazilike, kardinal Angelo Comastri, je besedno bogoslužje pričel z molitvijo rožnega venca, ki ga je naprej molil papeški ceremonjer Guido Marini. Molitvi se je pridružilo več sto vernikov.

Sledile so večernice s psalmi, spevi in antifonami. Ob začetku so na oltarju izpostavili monštranco z Najsvetejšim, po skupni molitvi Očenaša pa je kardinal Comastri vsem prisotnim podelil sklepni blagoslov.

Istega dne je vatikanski tiskovni predstavnik potrdil, da so z uničenjem žiga odvzeli uporabnost papeškemu prstanu Benedikta XVI., ni pa navedel podrobnosti o postopku. Papeški prstan je ena izmed papeških insignij. Po smrti papeža ali njegovem odstopu prstan v hrambo vzame kamerleng katoliške Cerkve in poskrbi za njegovo uničenje. Na položaju kamerlenga je trenutno kardinal Tarcisio Bertone, vatikanski državni tajnik. Benediktu XVI.
je njegov papeški prstan oblikoval eden izmed rimskih zlatarjev.

Tudi po včerajšnjem zasedanju pa kardinali še niso določili natančnega datuma za začetek konklava, kot je sporočil p. Lombardi. Vatikanski tiskovni predstavnik je na tiskovni konferenci zanikal ugibanja italijanskih medijev, da za prihodnji ponedeljek v vatikanski baziliki že pripravljajo uvodno bogoslužje pred začetkom konklava.

Včeraj popoldne je v Vatikan pripotoval še zadnji izmed kardinalov volilcev, vietnamski kardinal Jean-Baptiste Pham Minh Man.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh