Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinala Rylko in Erdö poudarila pomembno vlogo cerkvenih gibanj

Objava: 10. 10. 2012 / 08:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinala Rylko in Erdö poudarila pomembno vlogo cerkvenih gibanj

Kardinala sta na škofovski sinodi izpostavila vprašanje gibanj, ki naj bi jih znotraj Cerkve videli 'kot dragoceni dar in ne kot težavo'.

Cerkev naj bi po mnenju predsednika Papeškega sveta za laike, kardinala Stanislawa Rylka, in predsednika Sveta evropskih škofovskih konferenc, kardinala Petra Erda, pri novi evangelizaciji več poudarka namenila novim duhovnim skupnostim. Te skupine s svojo misijonarsko dinamiko so 'resnični Božji dar', je minuli ponedeljek zvečer izpostavil kardinal Rylko na zasedanju škofovske sinode.

Žal pa gibanja, 'Movimenti', v Cerkvi niso deležna zadostne pohvale in priznanja. Potrebno bo 'pristno pastoralno spreobrnjenje med škofi in duhovniki', da bodo gibanja videli kot dragocen dar in ne kot težavo, ter da jih bodo znali pogosteje vklopiti v svoje pastoralno delo, meni poljski kardinal.

Na istem zasedanju je kardinal dekan Angelo Sodano izrazil zahtevo, naj se nove evangelizacije v Cerkvi lotimo 's pogumom in z optomizmom'. Nova evnagelizacija ni zgolj nekakšen slogan ali pa nova tehnika, nekakšen hiter tečaj iz novih medijev, kar bi se lahko kot posamezniki naučili. Cerkev se mora sredi trenutnih izzivov in težav postaviti zase, premagati lasten dvom in z Božjo pomočjo črpati svoje zaklade tako iz starega kot iz novega. Obenem mora Cerkev nalogo nove evangelizacije izvajati v največji ponižnosti, je poudaril nekdanji vatikanski državni tajnik.

Kardinal Erdö je med zasedanjem škofovske sinode opozoril na 'zaskrbljujoča znamenja' iz Evrope, ki kažejo na 'sistematično sovražnost do kristjanov'. Vse pogosteje beležimo primere verskega razlikovanja in nasilja proti kristjanom, je pojasnil nadškof iz Budimpešte, in to se tiče skoraj vseh evropskih dežel.

Kardinal je obenem izrazil kritiko pogosto izkrivljenemu predstavljanju krščanske vere in katoliške Cerkve v množičnih medijih. Kot je pojasnil, ti verske vsebine in cerkveno stvarnost prevečkrat predstavljajo na obrekljiv način. Predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc je ob začetku sinode podal pregled o trenutnem položaju Cerkve in verovanja v Evropi.

Kardinal Erdö je med drugim potožil, da v številnih evropskih državah na državnih šolah ne sme biti ponudbe katoliškega verskega pouka. Največkrat je mogoč le nekonfesionalen verski pouk ali pouk o verstvih. Tovrstna namerna nepristranska vzgoja bi lahko kaj hitro privedla do sinkretizma ali pa do brezbrižnosti.

Kot znamenje upanja je kardinal Erdö izpostavil velemestne misijone, ki so jih v lanskem letu s pomočjo Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije priredili v dvanajstih evropskih velemestih. Te pobude so prinesle 'stalne rezultate', navezani so bili številni stiki z neverujočimi. Misijoni so poskrbeli tudi za to, da so župnijska občestva ponovno našla svojo poklicanost k misijonarjenju.

Tudi kardinal Erdö je izpostavil 'dragoceno vlogo' duhovnih gibanj za novo evangelizacijo. Cerkvena gibanja so 'resnični blagoslov za Cerkev'. Upreti pa se morajo 'postmoderni skušnjavi', da bi se zadovoljila z lastnimi občutki in zaznavami. Kot nadaljnje pozitivno znamenje kardinal ocenjuje okrepljeno delovanje prostovoljnih organizacij v družbi.

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh