Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Zuppi v Moskvi, tudi pri ministru Lavrovu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 10. 2024 / 13:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2024 / 15:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Zuppi v Moskvi, tudi pri ministru Lavrovu
Kardinal Zuppi se je v Moskvi srečal tudi z ruskim zunanjim ministrom Lavrovom. FOTO: Vatican Media

Kardinal Zuppi v Moskvi, tudi pri ministru Lavrovu

Papežev mirovni odposlanec za Ukrajino kardinal Matteo Zuppi je znova na obisku v Moskvi: v papeževem imenu se v teh dneh srečuje s predstavniki tamkajšnje Pravoslavne cerkve in ruskih oblasti, tudi tokrat pa so v ospredju »prizadevanja za vrnitev ukrajinskih otrok v njihove družine in za izmenjavo zapornikov, da bi dosegli težko pričakovani mir«.

Kardinal Zuppi, bolonjski nadškof in predsednik Italijanske škofovske konference, je rusko prestolnico obiskal že junija lani, ko je svoje gostitelje pozval h kompromisu med Ukrajino in Rusijo.

Tokrat se je srečal z metropolitom Antonijem, predsednikom oddelka za zunanje cerkvene odnose moskovskega patriarhata, in s komisarko za pravice otrok Marijo Lvovo-Belovo, da bi nadaljeval prizadevanja za vrnitev ukrajinskih otrok v domovino. V središču pogovorov z metropolitom Antonijem, ki se je v Vatikanu že štirikrat zasebno srečal s papežem Frančiškom, so bili »humanitarni problemi, povezani s sporom v Ukrajini«, poročajo vatikanski mediji.

Vatikanska in ruska delegacija. FOTO: Vatican Media/mospat.ru

V delegaciji kardinala Zuppija je bil tudi apostolski nuncij v Ruski federaciji, nadškof Giovanni D'Aniello, v ruski delegaciji pa sta bila poleg patriarha navzoča še podpredsednik oddelka za zunanje cerkvene odnose moskovskega patriarhata arhimandrit Filaret in nadduhovnik Igor Jakimčuk, poročajo na uradni spletni strani patriarhata, kjer so objavili tudi več fotografij srečanja.

Pozdravi patriarha Kirila

Metropolit Antonij »je pozdravil goste v imenu njegove svetosti patriarha Moskve in vse Rusije Kirila“, je zapisano v izjavi patriarhata, v kateri tudi navajajo, da sta »delegaciji med pogovorom razpravljali o humanitarnih vprašanjih, povezanih s sporom v Ukrajini, ter o drugih zadevah skupnega interesa«.

Cenimo, da vas je sveti oče poslal v Moskvo.

Kardinal Zuppi in metropolit Antonij sta se srečala že 29. junija lani med kardinalovim prvim obiskom v Moskvi: ta je bila druga postaja mirovne misije, ki ga je vodila tudi v Kijev, Washington in Peking. Metropolit je bil član delegacije, ki je patriarha Kirila spremljala na srečanju s papeževim odposlancem. »Cenimo, da vas je sveti oče poslal v Moskvo,« je ob tej priložnosti dejal patriarh.

Za pogajalsko mizo. FOTO: Vatican Media

Srečanje s komisarko Lvovo-Belovo

Kardinal Zuppi se je tudi med tokratnim obiskom v Moskvi srečal z Marijo Lvovo-Belovo, komisarko ruskega predsednika za pravice otrok. Lvova-Belova je na svojem profilu na družbenem omrežju X zapisala, da je bil njun pogovor »konstruktiven« in poudarila, da »sodelovanje s papeževim odposlancem in apostolsko nunciaturo v Ruski federaciji traja že več kot leto dni«.

V središču pogovorov med kardinalom Zuppijem in Lvovo-Belovo je bila vrnitev ukrajinskih otrok, ki so bili prisilno odpeljani v Rusijo. Po podatkih ukrajinske vlade naj bi šlo za več kot 19.000 mladoletnikov. Manjša skupina otrok se je že vrnila k svojim družinam, delno tudi zahvaljujoč posredovanju Svetega sedeža.

Rusko zunanje ministrstvo se je odločilo za nadaljnje sodelovanje s Svetim sedežem.

Komiskarka je še zapisala, da sta s kardinalom »razpravljala o rezultatih in nadaljnjem sodelovanju v dobro družin in otrok, vključno z vnovično združitvijo družin iz Rusije in Ukrajine«. Pri tem po njenih navedbah sodeluje tudi rusko zunanje ministrstvo in odločili so se, tako Lvova-Belova, »da bomo še naprej sodelovali«.

Srečanje z zunanjim ministrom Lavrovom

Kardinal Zuppi se je po prihodu v Moskvo pogovarjal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom o »sodelovanju na humanitarnem področju v okviru spora v Ukrajini« in drugih mednarodnih vprašanjih. V izjavi ministrstva, objavljeni na dan srečanja, je bil poudarjen »konstruktiven razvoj« dialoga med Rusijo in Svetim sedežem.

Nalaganje
Nazaj na vrh