Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sodano govoril na zasedanju generalne skupščine OZN

Objava: 24. 09. 2004 / 07:28
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sodano govoril na zasedanju generalne skupščine OZN

Na devetinpetdesetem zasedanju generalne skupščine OZN na sedežu te organizacije v New Yorku, na katerem udeleženci iščejo nove učinkovitejše oblike boja zoper siromaštvo in lakoto na svetu, poleg predsednikov držav in drugih visokih gostov na čelu zastopstva Svetega sedeža sodeluje tudi vatikanski državni tajnik kardinal Angelo Sodano. Njegova udeležba potrjuje, da Sveti sedež temu mednarodnem zasedanju, predvsem pa obravnavanemu perečemu vprašanju, namenja veliko pozornost. To je mogoče razbrati tudi iz vsebine kardinalovega govora, v katerem je zagovarjal pobudo brazilskega predsednika Luiza Ignacia »Lula« da Silve, skupaj z generalnim tajnikom ZN Kofijem Annanom pobudnika tokratnega zasedanja generalne skupščine, o zmanjšanju siromaštva ljudi po vsem svetu. V govoru, povedanem v španščini, katerega vsebino je tiskovni urad Svetega sedeža objavil 21. septembra, je kardinal Sodano obžaloval, da še do danes niso zagotovili denarnih sredstev za odstranitev lakote, kot so se dogovorili leta 2000. Zaradi tega Sveti sedež podpira predlog brazilskega predsednika, da je treba najti nove denarne vire za boj proti lakoti.

Kardinal Sodano je dalje poudaril, da se Sveti sedež zavzema za premaganje revščine, ker je vsak človek po stvarjenju božja podoba in zaradi tega poseduje veliko dostojanstvo.

Spomnil je besede umrlega brazilskega nadškofa Helderja Camare, ki je revščino opredelil kot življenje brez potrebnega za življenje. To potrebno je treba zagotoviti vsakemu človeku.

Kardinal Sodano je tako s svojim govorom na sedežu OZN ustregel pisni prošnji brazilskega predsednika z dne 25. junija, da bi ga podprl pri njegovem prizadevanju, da ne bi bilo več lakote na svetu.

V pogovoru za italijanski dnevnik La Stampa, objavljenem 22. septembra, pa je kardinal Sodano pozval mednarodno skupnost, naj podpre iraško vlado pod vodstvom Ijada Allawija. Čeprav mnogi v Evropi dvomijo v zakonitost predsednika iraške vlade in njenih ministrov, se je treba soočiti z dejstvi. »To lahko primerjamo z nezakonskim otrokom; ko je rojen, ga je treba začeti vzgajati in nahraniti,« se je poslužil slikovite primerjave. Na ta način je tudi posredno odgovoril na kritične besede generalnega tajnika OZN Kofija Annana, ki je minuli teden posredovanje v Iraku označil za »neupravičeno«.

Pri vsej neenotnosti glede presoje sedanjih razmer v Iraku velja ljudem med Evfratom in Tigrisom pomagati na poti do sožitja. »Največji izziv je danes sprava,« je poudaril kardinal. Tega izziva se še posebej dobro zavedajo tamkajšnji kristjani.

Glede nasilja, ki mu kar ni konca v Iraku, pa je izjavil, da kriminalne tolpe izkoriščajo pomanjkanje prave avtoritete v državi: »Teroristi dobro vedo, da trdna demokracija v Bagdadu zadeva tudi sosednje države.

Kardinal Sodano je v New Yorku tudi prejel letošnjo nagrado ustanove Pot k miru (Path to peace). Nagrado od leta 1991 skupaj s stalnim zastopstvom Svetega sedeža pri ZN podeljuje neodvisna katoliška ustanova, med drugimi sta jo že prejela filipinska predsednica Corazon Aquino in poljski politik Lech Walensa. Pri podelitvi je kardinal Sodano izjavil, da nagrada v prvi vrsti pripada papežu Janezu Pavlu II., ki se je v 26 letih papeške službe izkazal za neutrudnega preroka miru.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh