Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Schönborn: Železna zavesa je znova tu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 01. 2016 / 11:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Schönborn: Železna zavesa je znova tu

Kardinal Schönborn: Železna zavesa je znova tu

Dunajski nadškof na predstavitvi kongresa ob svetem letu spodbudil »politiko usmiljenja«.

»Železna zavesa je znova tu, četudi na drugačen način«, je na včerajšnji tiskovni konferenci v Vatikanu poudaril dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn, ki je časnikarjem spregovoril kot predsednik odbora »Evropskega apostolskega kongresa o usmiljenju« (European Apostolic Congress on Mercy / EACOM) in »Svetovnega apostolskega kongresa o usmiljenju« (World Apostolic Congress on Mercy / WACOM).



Na vprašanje časnikarjev, kaj bi lahko storili, da bi izkazovali več usmiljenja do beguncev in migrantov, ki v valovih prihajajo v Evropo, je kardinal odvrnil: »Cerkev lahko veliko stori, vsi politiki, ki so verni, lahko storijo ogromno.«

»Ne smemo pozabiti, da je Evropa preko stoletij prelivala kri in solze zaradi vojn med kristjani. Zdaj pa smo postavljeni pred izziv priseljencev in beguncev od zunaj. Izziv je velik in obstaja nevarnost, da se bo vsakdo zaprl v svoje meje. Torej se bo vse vrnilo, meje, pregrade, zidovi: železna zavesa je znova tu, četudi na drugačen način.«

»Priseljevanje je velik izziv. Nujno potrebujemo previdnosti, ljubezni do bližnjega in usmiljenja, da lahko premagamo strahove in nove oblike nacionalizmov, za katere smo že mislili, da smo jih presegli. Smo sredi vala neonacionalizma«, je trenutno stanje podrobno razčlenil avstrijski kardinal.

Izrekel je tudi kritiko Svetu evropskih škofovskih konferenc (CCEE): »Evropskim škofom ni uspelo izreči skupne besede, s katero bi opogumili vernike. Svetu tudi ni uspelo razčleniti vzrokov za to evropsko dramo – težav na Bližnjem Vzhodu in v Afriki.«

Kardinal Schönborn je prepričan, da je »dobra politika delo usmiljenja«. Kot odgovor na vprašanje časnikarjev, na kakšen način lahko konkretno udejanjamo usmiljenje, je kardinal navedel več primerov: »Boj proti korupciji je delo usmiljenja, pogum politikov, ki se borijo proti korupciji, tudi če je s tem ogroženo njihovo življenje, to je delo usmiljenja.«

Na političnem področju je kardinal Schönborn kot zgled imenoval očeta evropskega združevanja, Roberta Schumana. Med kongresom usmiljenja v Rimu bo p. Joseph Jost, vicepostulator v beatifikacijskem postopku za Schumana, v cerkvi sv. Andreja v dolini (Sant'Andrea della Valle) predstavil svoje predavanje o francoskem politiku, kar je v načrtu na dan odprtja kongresa, 31. marca.

»Schuman ima politikom v Evropi veliko povedati o izzivih beguncev. Doživel je dramo evropske razcepitve in bil je človek dveh kultur – nemške in francoske. V svoji osebi, predvsem v veri, je združeval obe kulturi in vse njune posebnosti.« Skupaj z Alcidom De Gasperijem in Konradom Adenauerjem je bil eden največjih pobudnikov evropske integracije. Ta je bila projekt miru in usmiljenja«, je poudaril kardinal.

Predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, nadškof Rino Fisichella, je na tiskovni konferenci predstavil evropski kongres, ki ga v Rimu prirejajo med 31. marcem in 4. aprilom. Vrhunec srečanja bo bogoslužje s papežem Frančiškom na nedeljo Božjega usmiljenja, 3. aprila.


Apostolski svetovni kongres pa bo na programu šele po sklepu svetega leta usmiljenja, predvidoma med 16. in 20. januarjem 2017 v filipinski prestolnici Manili. Srečanja so med drugim sestavljena iz predavanj, bogoslužij in molitvenih bdenj.

Kardinal Schönborn kot predsednik odbor »Svetovnega apostolskega kongresa o usmiljenju« vodi od leta 2008, ko so se zasedanja kongresa na svetovni ravni pričela v Rimu, tri leta kasneje je bil na vrsti Krakov. Kongres v veliki meri spominja na pontifikat papeža Janeza Pavla II. (1978-2005), ki je, podobno kot papež Frančišek, v ospredje svojega služenja postavil usmiljenje.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh