Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Schönborn pretresen zaradi evtanazije mladoletnika

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 09. 2016 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Schönborn pretresen zaradi evtanazije mladoletnika

»Kaj sledi? Ubijanje invalidov?«

Dunajski kardinal Christoph Schönborn je »pretresen« zaradi prvega primera evtanazije mladoletnika, ki so jo pred kratkim izvedli v Belgiji. »Kje so protesti? Ali bo to v Evropi kmalu nekaj običajnega?« je dunajski nadškof zapisal v svoji kolumni v brezplačnem časniku Heute.

Od leta 2014 ima Belgija najliberalnejši zakon o evtanaziji v Evropi. Kot edina država na svetu možnost dejavne evtanazije nudi tudi neozdravljivo bolnim otrokom in mladostnikom. Kardinal Schönborn je o tem kritično zapisal: »To se je zdaj zgodilo prvič. Kaj sledi? Ubijanje invalidov?«Kardinal je zadovoljen z edinostjo avstrijskih politikov, da ne razmišljajo o uvedbi evtanazije v Avstriji. Vsak zdravnik ima namreč dovoljenje za zdravljenje bolnikov, ne pa tudi za ubijanje. Stališče je povesm jasno: »Ne dejavni evtanaziji! Da spremljanju umirajočih, da hospicem, da paliativni medicini, da se bolnikom omogoči umiranje s čim manj bolečinami.«

Belgijski mediji so pred tednom dni poročali, da so prvič po sprejemu zakona leta 2014 nudili evtanazijo mladoletni osebi. Sedemnajstletni mladenič je bil v zadnjem stadiju neozdravljive bolezni. Prva evtanazija mladoletnika je v Belgiji in po vsej Evropi naletela na ostre proteste in ogorčenje med cerkvenimi predstavniki in varuhi pacientovih pravic.

Belgija je edina država na svetu, ki dopušča tudi evtanazijo mladoletnih oseb, če te izrazijo izrecno željo in so po oceni zdravnikov »primerne za takšen poseg«. Željo otroka mora po zakonu, sprejetem leta 2014, potrditi več izvedencev; odločitev morajo podpreti tudi starši. Nizozemska in Belgija sta bili prvi državi na svetu, ki sta leta 2002 uzakonili evtanazijo. Leta 2009 jima je sledil še Luksemburg.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh