Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Sako: naj kristjani v Iraku volijo kristjane

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 04. 07. 2019 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2019 / 10:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Sako: naj kristjani v Iraku volijo kristjane

Kaldejski patriarh iraški parlament poziva v večji zaščiti krščanskih predstavnikov v Iraku.

Kaldejski patriarh kardinal Louis Raphael Sako se je na predlog iraške vlade za spremembo zakona o volitvah na pokrajinski ravni odzval s prošnjo, naj imajo kristjani možnost voliti kristjane. Po zakonu imajo kristjani pravico do mesta v sedmih pokrajinskih svetih. Sprememba zakona pa je priložnost, da zapolni pravno razpoko in »se omogoči vsem volivcem, da volijo kvoto mest, ki je dodeljena manjšinam; toda volja kristjanov pri volitvah je vedno zasežena s strani prevladujočih političnih sil, kot se je to dogajalo med dosedanjimi volitvami«, je kardinal Sako zapisal v pismu, naslovljenem neposredno na predsednika in podpredsednika iraškega parlamenta.

V pogovoru za Vatican News je kaldejski patriarh pojasnil, da so doslej vsi Iračani lahko volili za krščanske kvote, pogosto pa se je tudi dogajalo, da so nekrščanske politične skupine volile za nekatere kristjane, ki so jih podpirali. Kot primer je navedel šiite in člane Ljudskih mobilizacijskih sil (policija, večinoma šiitska, ki se je borila proti Islamski državi), ki so volili dva Kaldejca; bila sta njuna člana, kar pomeni, da sta zanje delala in jih podpirala. Tudi Kurdi so volili nekatere kristjane, ki pa so bili prav tako na njihovi strani.

»Ta kvota torej ni kvota, ki bi predstavljala kristjane,« je poudaril kardinal. Na volitvah so zmagali, toda njihov program je drugačen: ne branijo pravic kristjanov in njihovih interesov. Kardinal Sako torej predlaga, naj bo krščanska kvota pridržana samo za glasovanje kristjanov, s čimer bi zaščitili njihovo neodvisnost. Najboljše bi bilo imeti nevtralne kandidate, ki ne pripadajo nobeni stranki, da bi tako lahko zagovarjali pravice kristjanov.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh