Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Ravasi pohvalno o kulturi mladih in Amy Winehouse

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 05. 02. 2013 / 07:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Ravasi pohvalno o kulturi mladih in Amy Winehouse

Predsednik vatikanskega Papeškega sveta za kulturo: Če želimo razviti nove oblike posredovanja vere mladim, je izredno pomembno, da poznamo njihova življenjska področja, težave in sporna vprašanja.

Katoliška Cerkev tvega izgubo prihodnjih generacij, če se ne bo naučila razumeti mladih, njihovega jezika in njihove kulture, opozarjajo vodilni predstavniki Papeškega sveta za kulturo, ki so minuli teden v Vatikanu pripravili tiskovno konferenco. Svet za kulturo med 6. in 9. februarjem, kot smo že poročali na naši spletni strani, vabi sociologe, izvedence za svetovni splet in teologe na zasedanje o 'Aktualnih smernicah na področju mladinske kulture'.

»Četudi kulturo mladih pogosto zaznamujejo individualizem, površinskost in hedonizem, kljub temu presenetljivo vsebuje številne dobre sadove in veliko pristnosti«, je pojasnil predsednik omenjenega papeškega sveta, kardinal Gianfranco Ravasi. Kardinal se je ob tem razodel kot ljubitelj pokojne britanske pevke Amy Winehouse: »V njeni zmedeni glasbi in besedilih najdemo globoko iskanje smisla.«

Povsem jasno je, da se Cerkev sooča 'z vprašanjem mladih, ki postaja vse bolj žgoče in se med drugim tiče očitnih težav pri posredovanju vere', je poudaril kardinal Ravasi. Če želimo razviti nove oblike posredovanja vere mladim, je izredno pomembno, da poznamo njihova življenjska področja, težave in sporna vprašanja.

Udeleženci zasedanja sveta, na katero so povabljeni tudi raziskovalci kulture mladih in mladi sami s treh različnih celin, bodo med drugim razpravljali o vlogi socialnih omrežij, iz tega izhajajočih spremembah jezika mladih, družinskih sporih, vidikih kulture mladih, kot sta glasba in kult telesa, razumevanju vrednot mladih in njihovih gospodarskih težavah v različnih predelih sveta.

Da bi razumela mlade in njihovo pogosto predvidljivo 'cerkveno naveličanost', Cerkev potrebuje njihovo 'čustveno abecedo', je poudaril član sveta za kulturo, Carlos Alberto Azevado. Njihova ustvarjalnost, človečnost in nove oblike skupnosti Cerkvi nudijo ogromen potencial. Da pa bi ga znali izkoristiti, je potrebno mlade nagovoriti v novem, njihovem jeziku.

Kardinal Ravasi je opozoril še na dejstvo, da je v državah v razvoju več kot polovica prebivalstva mlajša od petindvajset let. Ta skupina predstavlja 85 % vseh mladih po svetu. Azevado je dodal, da so mladi najranljivejši del družbe, tudi v gospodarskem pogledu. Skoraj 74 milijonov mladih je trenutno brezposelnih, njihovo število pa bo predvidoma še naraščalo.

Zasedanje sveta za kulturo bodo slovesno odprli s koncertom leta 1997 ustanovljene italijanske rock skupine 'The Sun'.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/D29AE1A14AFCA4BDC1257B0500348D14?OpenDocument

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh