Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin v Ukrajini: srečanje z Zelenskim, obisk otroške bolnišnice [FOTO, VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 07. 2024 / 09:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.07.2024 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Parolin v Ukrajini: srečanje z Zelenskim, obisk otroške bolnišnice [FOTO, VIDEO]
Kardinal Parolin in predsednik Zelenski sta se srečala v torek, 23. julija. FOTO: Vatican Media

Kardinal Parolin v Ukrajini: srečanje z Zelenskim, obisk otroške bolnišnice [FOTO, VIDEO]

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin se je med obiskom v Ukrajini včeraj v Kijevu srečal s predsednikom države Volodimirjem Zelenskim.

Kardinal je državnemu voditelju zagotovil papeževo bližino in njegova prizadevanja za dosego pravičnega in trajnega miru v »mučeniški Ukrajini«, kot so sporočili z vatikanskega državnega tajništva. Po navedbah urada predsednika Zelenskega sta državnika izčrpno razpravljala o posledicah ruskega napada na Ukrajino, o »nenehnem zračnem nasilju« in težkih humanitarnih razmerah v državi. Zelenski se je zahvalil za Parolinov obisk in njegov osebni prispevek h krepitvi sodelovanja med Kijevom in Svetim sedežem: »To je močno sporočilo iz Vatikana, najlepša hvala za tovrstno podporo.«

Predsednik Zelenski kardinalu Parolinu izroča red za zasluge. FOTO: Vatican Media

Red za zasluge

Predsednik Zelenski je med srečanjem kardinalu Parolinu podelil red za zasluge, ki je, kot je ukrajinski predsednik po srečanju zapisal na družbenem omrežju X, »priznanje za kardinalovo izjemno vlogo pri razvoju dvostranskih odnosov in njegovo podporo v strašnem obdobju vojnega nasilja«.

Na programu obiska kardinala Parolina v Ukrajini so bila srečanja s predstavniki Cerkve, civilne družbe in oblasti v Lvovu, Berdičivu, Odesi in Kijevu.

Kardinal Parolin je na obisku v Ukrajini od minulega petka, danes se vrača v Vatikan. Na programu obiska so bila srečanja s predstavniki Cerkve, civilne družbe in oblasti v Lvovu, Berdičivu, Odesi in Kijevu. Uradni povod potovanja v Ukrajino je bilo sklepno praznovanje romanja ukrajinskih katoličanov latinskega obreda, ki so ga obhajali v nedeljo, 21. julija, v Marijinem svetišču v Berdičivu.


Obisk otroške bolnišnice v Kijevu

Papežev »prvi diplomat« je včeraj v ukrajinski prestolnici obiskal tudi otroško bolnišnico, ki je bila močno poškodovana v enem od ruskih zračnih napadov. Kardinal je spregovoril nekaj besed z malimi pacienti in zdravstvenim osebjem. Vatikanskega državnega tajnika sta sprejela ukrajinski minister za zdravje Viktor Liaško in glavni direktor bolnišnice Volodimir Žovnir, ki sta spregovorila o dejavnostih bolnišnice ter uničenju, ki so ga povzročila bombardiranja.

Kardinal si je ogledal ruševine dializnega centra omenjene klinike, ki ga je 8. julija letos zadela ruska raketa. V napadu sta življenje izgubila ena izmed zdravnic in še ena odrasla oseba, več ljudi je bilo ranjenih. Napad na največjo pediatrično kliniko v Ukrajini z okoli 700 posteljami je mednarodna skupnost ostro obsodila. Papež Frančišek je takrat izrazil »globoko žalost in zaskrbljenost« nad razvojem razmer v Ukrajini.

V kijevski stolnici sv. Sofije. FOTO: Vatican Media

Politični pogovori

Po obisku otroške bolnišnice je kardinal Parolin obiskal znamenito stolnico sv. Sofije, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine in je simbol Kijeva. V ponedeljek se je vatikanski diplomat pogovarjal s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom in predsednikom parlamenta Ruslanom Štefančukom. Srečal se je tudi s predstavniki Vseukrajinskega sveta Cerkva in verskih skupnosti. Grškokatoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk se je Svetemu sedežu zahvalil za pomoč pri izmenjavi vojnih ujetnikov z Rusijo in priznal, da zaradi pomoči Katoliške cerkve z vsega sveta nihče v Ukrajini ni umrl od mraza ali lakote.

Nalaganje
Nazaj na vrh