Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin v Ukrajini: »Pri Bogu ni nič nemogoče«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 07. 2024 / 09:39
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2024 / 11:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Parolin v Ukrajini: »Pri Bogu ni nič nemogoče«
Kardinal Pietro Parolin in višji nadškof Svjatoslav Ševčuk v prostorih nadškofijskega sedeža v Kijevu. FOTO: Vatican Media

Kardinal Parolin v Ukrajini: »Pri Bogu ni nič nemogoče«

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je med obiskom v Ukrajini minuli konec tedna preizkušanemu narodu prinesel papeževo sporočilo o bližini in povezanosti v molitvi ter zatrdil, da tudi takrat, ko morda sami izgubimo upanje, pri Bogu ni nič nemogoče.

»Čeprav naše upanje morda usiha, je vse mogoče pri Bogu, ki je večji od nas samih in naših zmožnosti,« so bile besede tolažbe, s katerimi je kardinal Parolin želel spodbuditi preizkušane Ukrajince, ko je minulo nedeljo obiskal voditelja Ukrajinske grškokatoliške cerkve, višjega nadškofa Kijeva Svjatoslava Ševčuka.

Kardinal Parolin z ukrajinskimi gostitelji. FOTO: Vatican Media

Obisk kardinala Parolina v Ukrajini

Kardinal Parolin je na obisku v Ukrajini med 19. in 24. julijem: papež Frančišek je vatikanskega državnega tajnika imenoval za svojega odposlanca na sklepnem praznovanju romanja ukrajinskih katoličanov latinskega obreda, ki so ga obhajali v nedeljo, 21. julija, v Marijinem svetišču v Berdičivu.

Kardinalov obisk je njegov prvi v Ukrajini po začetku obsežnega ruskega napada na državo februarja 2022.

Kot spominjajo pri vatikanskih medijih, je kardinalov obisk njegov prvi v Ukrajini po začetku obsežnega ruskega napada na državo februarja 2022. Vatikanski državni tajnik je izrazil hvaležnost, da je mogel obiskati sedež višjega nadškofa, »očeta in glave« Ukrajinske grškokatoliške cerkve, ter za »pomemben napredek«, ki so ga tam dosegli od Parolinovega obiska leta 2016.

»V Ukrajino sem pripotoval, da bi skupaj molili, da bi molil z vami«. FOTO: Vatican Media

Skupna molitev v veri

Kardinal Parolin je priznal: »Seveda trenutek, ko sem na obisku v Ukrajini, ni prijeten, saj se vsi zavedamo sedanjih razmer,« toda ne glede na to je »pripotoval, da bi skupaj molili, da bi molil z vami«. Cerkveni dostojanstvenik je spomnil, kot že med prvim obiskom v državi pred osmimi leti, da ima Cerkev »preroško vlogo«, ki sledi zgledu preroka Elije.

»Pozvati moramo k veliki molitvi za mir, ki bo temeljila na veri, da je pri Bogu vse mogoče,« je zatrdil kardinal. »Čeprav so naša upanja končna in omejena,« je nadaljeval, »vemo, da je Bog večji od nas samih, naših src in naših zmožnosti.«

Preberite tudi: Kardinal Parolin v Odesi: Kot kristjani ne smemo izgubiti upanja

Prinašanje papeževe bližine

Po teh tolažilnih besedah je kardinal znova poudaril, da je »sporočilo, ki ga prinašam od papeža, sporočilo bližine«. Spomnil je, kako se je papež Frančišek v preteklih dveh letih večkrat spomnil na trpljenje v tej evropski državi, ki jo je razdejala vojna, med drugim tudi v nedavnem nagovoru po molitvi angelovega češčenja z verniki na Trgu sv. Petra 21. julija letos. Kardinal Parolin: »Papež od vsega začetka izkazuje neizmerno bližino in soudeleženost pri bolečini in trpljenju ukrajinskega ljudstva.«

V pogovoru z višjim nadškofom Ševčukom. FOTO: Vatican Media

Želja po miru in razrešitvi vojne

Kardinal Parolin je opozoril, da njegova telesna navzočnost v državi dodaja »živi vidik tej papeževi navzočnosti, ki deli bolečino, predvsem pa želi pomagati, da bi se odprla pot miru, ki bi privedla do razrešitve te vojne«.

»Upam, da lahko s svojo navzočnostjo tukaj vsaj malo prispevam k temu,« je dejal kardinal Parolin. Ob koncu nagovora je ponovil, da je »iskreno vesel«, ker je lahko obiskal Ukrajino in podelil nekaj pomembnih trenutkov s svojimi gostitelji.

Nalaganje
Nazaj na vrh