Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Nichols obžaluje nekdanji odnos do prisilnih posvojitev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 11. 2016 / 10:17
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Nichols obžaluje nekdanji odnos do prisilnih posvojitev

Dokumentarec prikazuje stisko neporočenih mater v drugi polovici 20. stoletja.

Angleški kardinal Vincent Nichols se je opravičil za nekdanje ravnanje katoliške Cerkve v posredovanju pri posvojitvah nezakonskih otrok. Tedanji odnos pristojnih »odseva družbene vrednote tistega časa in kaže na pomanjkanje skrbi in sočutja«, so britanski mediji navedli besede westminstrskega nadškofa iz dokumentarca z naslovom »Škandal posvojitev v Veliki Britaniji«, ki ga bodo danes predvajali na televizijski mreži ITV.



Odvetniki prizadetih mater so britansko notranje ministrstvo spodbudili k preiskavi procesa posvojitev v Združenem kraljestvu od štiridesetih do sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Številne takrat mladoletne neporočene matere so se pritožile, da so svoje otroke takrat v posvojitev oddale zgolj zaradi hudega pritiska s strani verskih organizacij.

Velik delež izmed okoli 500.000 posvojitev v tem časovnem obdobju so po navedbah BBC s posredovanjem opravile in nadzirale cerkvene organizacije, med njimi katoliške in anglikanske, pa tudi krščansko združenje »Vojska odrešitve« (Salvation Army). Prizadetim materam je bilo zabičano, da svojih življenjskih zgodb ne smejo pripovedovati, v oddaja navajajo besede odvetnice Carolynn Gallwey iz londonske odvetniške pisarne Bhatt Murphy Solicitors, ki je britansko zunanje ministrstvo zaprosila za odprtje raziskave. Šele leta 1976 je zakon odgovornost za posvojitve prenesel v državno pristojnost.

Kardinal Nichols, primas katoliške Cerkve v Angliji in Walesu, je v svojem pojasnilu izrazil sočutje z vsemu prizadetimi materami. Cerkev razume in priznava žalost in bolečino, ki ju lahko sproži oddaja otroka v posvojitev. Družbena merila tedanjega časa so dopuščala napačno ravnanje odgovornih oseb.

Vir: Kathpress / VR
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh