Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Marx: sinoda ni razdvojena

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 10. 2015 / 11:53
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Marx: sinoda ni razdvojena

»Poročila o konservativnem in naprednem taboru so izmišljija medijev.«

Predsednik Nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx, odločno zavrača ugibanja o domnevnem razkolu na škofovski sinodi o zakonski zvezi in družini, ki v teh dneh zaseda v Vatikanu. Poročila o konservativnem in naprednem taboru so »izmišljija medijev«, je kardinal Marx včeraj v Rimu dejal v pogovoru s časnikarji. Nikakršnih »taborov« ni, pač pa le nekaj nasprotujočih si mnenj, je pojasnil münchenski nadškof. Med udeleženci sinode vlada ozračje odprtosti. Okoli 260 kardinalov, škofov in redovnih predstojnikov ter 90 drugih udeležencev je včeraj v Vatikanu pričelo s tritedenskimi posvetovanji o odnosu katoliške Cerkve do zakonske zveze in družine.



Kardinal Marx je kritično ocenil osredotočenost na vprašanje cerkvenega odnosa do katoličanov, ki so po ločitvi sklenili drugi, civilni zakon. To je sicer pomembna tema tokratne sinode, ne smemo pa pozabiti drugih vprašanj, denimo begunstva in revščine. Govoriti le o vnovič civilno poročenih zakoncih bi bilo krivično do tistih, ki si želijo ustvariti družino, pa jim življenjske okoliščine tega ne dopuščajo.

V razpravi o cerkvenem odnosu do vnovič civilno poročenih katoličanov kardinal Marx ne podpira splošnih rešitev. Za kaj takega so položaji ljudi, ki se po ločitvi znova civilno poročijo, preveč različni. »Obstajajo ljudje, ki niso zapuščeni po lastni krivdi, in takšni, ki so ločitev povzročili«, meni predsednik Nemške škofovske konference. Nemški kardinal si prizadeva za vpogled v posamezne primere, »predvsem takrat, ko v drugi partnerski zvezi vrnitev v staro življenje ni več mogoča brez nove krivde«.

O prvem dnevu sinodalnih posvetov ima kardinal pozitivno mnenje. Najprej je šlo za »tipanje« in oceno moči posameznih razmerij, prišlo pa je tudi že do obširne razprave. Glede zaključka sinode kardinal Marx meni, da bi morali biti rezultati najmanj na ravni dosedanjih izjav papeža Frančiška.

Vir: kath.net
Foto: kath.net

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Nilski dragulj
Proza
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh