Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Kasper računa na izvolitev papeža 'v roku treh dni'

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 12. 03. 2013 / 07:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Kasper računa na izvolitev papeža 'v roku treh dni'

Najstarejši udeleženec konklava ob praznovanju svojega osemdesetega rojstnega dne: Iskanje novega papeža nas vodi tudi izven evropskih meja.

Na izvolitev novega papeža 'v roku treh dni' računa nemški kardinal v rimski kuriji, Walter Kasper. Kardinal je minuli konec tedna na filozofsko-teološki visoki šoli Vallendar v Nemčiji, katere častni doktor je, praznoval svoj osemdeseti rojstni dan.

O razpravah generalnih kongregacij kardinalskega zbora med pripravami na konklave je kardinal po navedbah nemške katoliške agencije KNA povedal, da so bili pogovori o položaju Cerkve odprti in iskreni. Po njegovih besedah bi moralo iskanje novega papeža voditi tudi izven evropskih meja. Kardinal Kasper, ki je minuli torek dopolnil osemdeset let, je najstarejši izmed 115 kardinalov volilcev.

Slavljencu, ki je na praznovanje rojstnega dne na fakulteto v Vallendarju priletel iz Rima, sta med drugim čestitala predsednik Nemške škofovske konference, nadškof Robert Zollitsch, in nekdanji nemški predsednik Horst Köhler. S Kasperjem sta iz Rima pripotovala tudi njegov naslednik na položaju vatikanskega ministra za ekumenizem, švicarski kardinal Kurt Koch, in nemški nadškof v rimski kuriji, Gerhard Ludwig Müller, prefekt rimske Kongregacije za verski nauk.

Nadškof Zollitsch je o kardinalu Kasperju spregovoril kot o 'enem najpomembnejših teologov našega časa'. Poimenoval ga je 'predstavnika naše Cerkve, ki je vedno pripravljen na dialog in je zanj tudi izjemno usposobljen'. Evangeličan Köhler je Kasperja pohvalil, kako je skozi desetletja 'veliko in dragoceno prispeval' k blagru Cerkve in k edinosti krščanstva. Predsednik sveta evangeličanske Cerkve v Nemčiji, Nikolaus Schneider, pa je na slavju izrazil svoje upanje, da bi kardinal Kasper na konklavu odigral dobro in pomembno vlogo. Zagotovil je, da bodo tudi protestantje molili za blagoslova polne volitve novega papeža.

Kardinal Kasper, ki je kot profesor teologije predaval na univerzah v Münstru in Tübingenu, je bil pred odhodom v Vatikan deset let škof nemške škofije Rottenburg-Stuttgart. Med leti 2001 in 2010 je bil predsednik Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh