Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Burke: velike skrbi glede neločljivosti zakona

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 12. 2014 / 07:35
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Burke: velike skrbi glede neločljivosti zakona

Kardinal Burke: velike skrbi glede neločljivosti zakona

Ameriški kardinal se je pogovarjal za francosko revijo »Figaro«.

Ameriški kardinal Raymond Burke je izrazil veliko zaskrbljenost glede trenutne usmeritve katoliške Cerkve v zvezi z neločljivostjo zakonske zveze. V pogovoru za francosko revijo Figaro je minuli konec tedna odločno zavrnil predlog, da bi znova civilno poročene ločene zakonce pripustili k prejemanju zakramentov. Obenem je posvaril pred uvedbo t.i. »dejanske katoliške ločitve« z olajšavo ugotavljanja ničnosti sklenjenega zakona. »V tem zmedenem času potrebujemo nauk Cerkve, ki bo presegal zakonsko zvezo«, je kardinal Burke pojasnil v pogovoru za pariški revijalni tednik. »Trenutno pa nas silijo v smeri podeljevanja svetega obhajila tudi znova civilno poročenim ločenim zakoncem«, je potožil kardinal.



O izredni sinodi na temo družine in zakonske zveze, ki se je v Vatikanu zaključila pred dvema mesecema, je Burke povedal, da je bilo to škofovsko zasedanje zanj »težka preizkušnja«. Sinodalno vodstvo se je priključilo smernicam kardinala Walterja Kasperja in je pripravilo vmesno poročilo, ki sledi le Kasperjevi usmeritvi. Problematično pa je tudi dejstvo, da so v sklepnem dokumentu ohranjena besedila o znova civilno poročenih ločenih in o istospolno usmerjenih, ki pri glasovanju niso dosegla dvetretjinske večine. Za prihodnjo škofovsko sinodo oktobra 2015 kardinal Burke v pogovoru poziva laike, duhovnike in škofe, naj »jasneje izrazijo resnico o zakonski zvezi«.

V isti izdaji revije Figaro pa kardinal Kasper v pisnem prispevku pojasnjuje, kako pri prihodnji sinodi o družini oktobra 2015 pričakuje »širše sprejemanje« smernic, ki jih predstavil že med letošnjim zasedanjem. Nobenega razloga ni, da bi stvar pretirano dramatizirali, kot so to storili nekateri mediji. Namesto da se osredotočamo na »vroče železo«, bi morali več in temeljiteje razpravljati o temeljnih problemih o zakonu in družini. »S skupnimi močmi moramo nekaj doseči«, je v prispevku za francosko revijo zapisal nemški kardinal.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Knjiga meseca januarja
Klic k usmiljenju
Duhovna rast
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh