Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Bergoglio prejel več kot 90 glasov, piše ‘Corriere’

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 03. 2013 / 20:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Bergoglio prejel več kot 90 glasov, piše ‘Corriere’

Italijanski kardinali naj bi se sprijaznili s porazom svojega rojaka Angela Scole, celo severnoitalijanski predstavniki naj zanj ne bi oddali svojega glasu.

Kardinal Jorge Mario Bergoglio je bil po navedbah milanskega časnika ‘Corriere della Sera’ za novega papeža izvoljen z znatno večino ‘več kot 90 glasov’. Omenjeni časnik ob tem navaja besede irskega kardinala Seana Bradyja: “Presenečen sem, da so se kardinali tako hitro sporazumeli med seboj.” Za predpisano dvotretjinsko večino zadostuje 77 glasov v konklavu zbranih 115 kardinalov.

Po navedbah časnika ‘Corriere della Sera’ se lahko papež Frančišek za izid volitev zahvali skupini okoli kardinala dekana Angela Sodana, ki zaradi presežene starosti ni več volil, vodji konklava kardinalu Giovanniju Battisti Reju, vatikanskemu državnemu tajniku kardinalu Tarcisiu Bertoneju in enajstim severnoameriškim kardinalom; ti so si želeli izvolitev kardinala z ameriške celine. Italijanski kardinali naj bi se sprijaznili s porazom svojega rojaka Angela Scole, celo severnoitalijanski predstavniki naj zanj ne bi oddali svojega glasu, piše ‘Corriere’.

Kardinal Rainer Maria Woelki iz Berlina pa je za nek kölnski časnik povedal, da odločitev za Bergoglia ni bila prav nič nenavadna. Tudi to opazovalci razumejo kot dejstvo, da je argentinski kardinal na konklavu prejel občutno večino glasov.

Natančnega volilnega izida po papeških volitvah nikoli ne predstavijo javosti, saj so vsi udeleženci zapriseženi k molku in varovanju zaupnih podatkov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh